Amenințarea cu greva la Ryanair va amplifica haosul din aeroporturile din Europa

Pasageri Ryanair
Pasageri Ryanair
3 iulie 2022, 12:47

Acțiunile planificate de către echipajele avioanelor companiei aeriene din Spania, care au revendicări legate de condițiile de lucru, vor crește semnificativ problemele cu care se vor confrunta turiștii, relatează The Guardian.

În timp ce greviștii din aeroportul din Paris au forțat anularea a zeci de zboruri sâmbătă și au promis mai multe acțiuni sindicale, mai târziu în iulie, echipajele de cabină din Spania, de la Ryanair, au dezvăluit că acum intenționează să facă grevă pentru 12 zile, în iulie.

În altă parte a Europei, transportatorul scandinav SAS și piloții săi au confirmat că discuțiile salariale vor continua până luni, în speranța de a evita o grevă.

În Marea Britanie, companiile aeriene vor anunța săptămâna aceasta o serie de anulări ale zborurilor de vară, rapoartele indicând că se așteaptă ca British Airways să se confrunte din plin cu anulări, pe cel mai mare aeroport al Marii Britanii, Heathrow, cel mai grav afectat.

Sâmbătă seara, guvernul britanic a încercat să atenueze temerile legate de lipsa de personal, care a fost un factor cheie în haosul recent în aeroporturi, la care a fost martoră Marea Britanie, spunând că testele de securitate pentru noii lucrători sunt finalizate în timpi record.

Departamentul pentru Transport (DfT) a declarat că controalele antiteroriste pentru personalul care se ocupă de bagaje și efectuează controale de securitate sunt acum procesate în medie în mai puțin de 10 zile – jumătate din timpul necesar în martie.

În ciuda anunțului DfT, există o anxietate continuă cu privire la capacitatea industriei de a face față, în această vară.

Scenele haosului de pe aeroporturile din Marea Britanie, încă de la Paști, au văzut deja easyJet și British Airways, care au anulat preventiv mii de zboruri, pentru a preveni anulările de ultim moment.

Sâmbătă dimineața, la Paris, a fost observat din nou haos, cu o cincime din zborurile anulate, pe cel mai aglomerat aeroport din Franța, pe fondul unei dispute privind salariile și condițiile de muncă.

Câteva ore mai târziu, echipajul Ryanair din Spania a anunțat că va continua greva pentru a cere condiții de muncă mai bune.

Acțiunea lor este planificată să aibă loc la sfârșitul lunii iulie și să afecteze cele 10 aeroporturi spaniole în care operează Ryanair, au spus sindicatele.

În același timp, transportatorul scandinav SAS și piloții săi au convenit să prelungească discuțiile până luni, în speranța de a evita o nouă grevă care ar aduce mizerie semnificativă călătorilor.

Aproape 1.000 de piloți din Danemarca, Suedia și Norvegia plănuiesc să facă grevă în cazul în care discuțiile eșuează, potrivit sindicatelor, despre care SAS avertizează că ar putea lăsa aproximativ 30.000 de pasageri blocați în fiecare zi.

„Trebuie să dormim, niciunul dintre noi nu a dormit de foarte mult timp”, a spus Marianne Hernaes, negociator șef al SAS, după ce ultima rundă de discuții s-a desfășurat vineri seara.

De asemenea, presiunea crește și pe Heathrow, care lucrează pentru a-și modifica programul de zboruri inițial, pe fondul rapoartelor că trebuie să finalizeze programul de vară al aeroportului până vineri.

Amnistia pentru zboruri de luna trecută a permis companiilor aeriene să restituie sloturile de aterizare și decolare dacă nu le pot folosi, deși au achiziționat sloturi înainte de sezon.

Conform The Guardian, lucrătorii companiilor aeriene din întreaga Europă au desfășurat greve, pe măsură ce industria se adaptează la o reluare a cererii mari de călătorii, după blocajele din timpul pandemiei. Specialiștii din industrie au avertizat că este puțin probabil ca problemele care afectează aeroporturile să fie rezolvate până în vară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani