Amenințările IT, stare de urgență în SUA. Gigantul Huawei pare vizat de ordinul lui Trump. Reacțiile Franței și Germaniei

16 mai 2019, 21:07

Ordinul interzice companiilor americane să folosească echipamente provenite de la firme ce prezintă riscuri pentru securitatea națională. Potrivit Casei Albe, documentul vizează protejarea SUA de adversarii străini.

Nu este menționat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul Huawei. SUA au avertizat că produsele companiei ar putea fi folosite de Beijing pentru activități de spionaj. Compania a precizat că activitățile sale nu generează amenințări. Beijingul a spus că va proteja interesele legitime ale firmelor chineze.

LU KANG, purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe: „China se opune ferm sancţiunilor unilaterale ale oricărei ţări împotriva entităţilor chineze. Ne opunem conceptului de securitate pan-naţională şi abuzului de măsuri de control al exporturilor”.

În pofida criticilor privind securitatea informațiilor, guvernul britanic era dispus luna trecută să includă în rețeaua 5G pe care o va construi echipamente produse de Huawei. Londra ezită acum, iar reprezentantul Huawei propune un contract antispionaj, ca să rămână în cărți.

Scopul Franței nu este să blocheze compania Huawei sau să lanseze un război tehnologic, a declarat președintele Macron. Germania nu a anunțat interdicții pentru gigantul chinez.

ANGELA MERKEL: „Germania rămâne consecventă poziţiei conform căreia companii precum Huawei, care participă la licitaţia pentru reţeaua 5G, trebuie să îndeplinească criteriile stabilite de guvern”.

Demersurile administrației americane vin pe fondul escaladarii războiului tarifelor vamale dintre Washington și Beijing.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă