Amenințări fără precedent între Statele Unite și Coreea de Nord

Schimb de replici fără precedent între Coreea de Nord şi Statele Unite: liderul de la Phenian îl numeşte deranjat mintal şi senil pe omologul său Donald Trump. Acesta a anunţat noi sancţiuni unilaterale pentru statul comunist, la două săptămâni după ce Consiliul de Securitate ONU a adoptat măsuri similare. După anunţul preşedintelui american, ministrul de externe al Coreei de Nord a declarat, la New York, că ţara sa va face în Pacific cel mai mare test al unei bombe cu hidrogen văzut vreodată.

22 Septembrie 2017, 09:04 (actualizat 22 Septembrie 2017, 11:10) Știrile TVR |

Donald Trump a afirmat că măsurile vizează comerţul cu produsele textile, pescuitul, tehnologia informatică şi industriile de manufactură nord-coreene.

"Noul ordin executiv creşte semnificativ (posibilitatea) autorităţilor noastre de a ţinti persoane, companii, instituţii care finanţează şi înlesnesc comerţul cu Coreea de Nord", a declarat Donald Trump.

"Prea mult timp, Coreea de Nord s-a eschivat de sancţiuni şi a folosit sistemul financiar internaţional ca să-şi finanţele armele şi programele de distrugere în masă şi de rachete balistice. Nicio bancă din lume nu ar trebui folosită pentru a înlesni comportamentul distructiv al (liderului nord-coreean) Kim Jong Un", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Secretarul american al Trezoreriei a adăugat că de acum înainte o instituţie financiară poate face afaceri fie cu Statele Unite, fie cu Coreea de Nord, dar nu cu ambele ţări. Şi în acest sens, Statele Unite au şi susţinerea surprinzătoare a Chinei, cel mai mare aliat al Phenianului.

"China, banca lor centrală le-a spus celorlalte bănci chineze, un sistem uriaş, să înceteze imediat să facă afaceri cu Coreea de Nord", a mai spus Donald Trump.

Zilele trecute, de la tribuna ONU Donald Trump ameninţa că dacă America va fi nevoită să se apere, va distruge total Coreea de Nord. Iniţial, Phenianul a calificat declaraţiile drept "lătratul unui câine, în timp de ursul trece". Acum retorica s-a înăsprit însă.

Pentru prima oară, printr-un comunicat, un lider nord-coreean i  se adresează direct comunităţii internaţionale. Kim Jong Un afirmă că Donald Trump este "deranjat mintal șiva plăti scump ameninţările". Iar de la New York, ministrul de Externe nord-coreean anunţă un posibil nou test nuclear - de astă dată nu subteran, ci în Oceanul Pacific.

"Ar fi un test al unei bombe cu hidrogen, de o amploare fără precedent", a spus ministrul de Externe al Coreei de Nord, Ri Yong Ho.

Oficialul afirmă că bineînţeles decizia finală va fi luată de liderul Kim Jong Un. Comunicatul fără precedent al acestuia, neînsoţit de imagini video, deşi presărat de calificativele bizare, tipice Phenianului, este într-un fel diferit de tonul său brutal obişnuit.

Kim Jong Un îl acuză pe Donald Trump de "limbaj nesăbuit", îl sfătuieşte să-şi aleagă mai atent cuvintele când vorbeşte în faţa lumii întregi şi afirmă că liderul american i-a negat existenţa şi l-a insultat personal. "Acţiunea este cea mai bună opţiune când ai de-a face cu un bătrân senil care nu mai aude", a afirmat Kim Jong Un.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI