Amendamentul elevilor la Legile Educației: să fie consultați la toate deciziile majore care se iau în învățământ. La fel și părinții, oamenii de afaceri, primăriile și societatea civilă

Elevi
Elevi
15 iulie 2022, 16:55

Pornind de la principiul că elevul este beneficiarul direct al actului educațional, CNE solicită includerea următorului aliniat în proiectul de Lege a învățământului preuniversitar: „Învățământul preuniversitar este centrat pe beneficiari. Toate deciziile majore sunt luate prin consultarea reprezentanților beneficiarilor primari, respectiv a Consiliului Național al Elevilor sau a altor asociații reprezentative ale elevilor, și prin consultarea obligatorie a beneficiarilor reprezentanților beneficiarilor secundari și terțiari, respectiv a structurilor asociative reprezentative ale părinților, a reprezentanților mediului de afaceri, a autorităților administrației publice locale și a societății civile”.

Iată documentul cu propuneri:

Elevii mai cer să fie membri cu drept de vot în consiliile de administrație ale liceelor, iar la școli să aibă câte un reprezentant cu rol de observator care să aibă dreptul de a transmite mesajul școlarilor.

O altă propunere este ca în fiecare școală sau liceu să existe un consiliu școlar al elevilor, care să activeze ca partener al conducerii instituției de învățământ. Aceste organisme ar trebui să fie înființate și la nivel județean și al Capitalei.

La toate solicitările, Ministerul Educației Naționale răspunde că va introduce în proiectul de lege propunerile organismului elevilor.

Iată răspunsul Ministerului:

„Întrucât aceste propuneri se constituie într-un aport important pentru calitatea proiectului Legii Învățământului Preuniversitar, acestea au fost deja acceptate și asumate de către Ministerul Educatiei” – a postat ministrul Educaíei, Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

CONTEXT:

Din anul 2030, învăţământul din România devine obligatoriu de la grupa mică. Acum, toţi copiii trebuie să parcurgă obligatoriu grupa mijlocie şi apoi clasele pană la terminarea liceului.

Se va renunţe la note şi vor fi doar calificative admis/respins la Muzică, Desen, Educaţie Fizică şi Sport. Schimbarea ar urma să fie pusă în practică din septembrie 2023.

Noua lege aduce modificări extrem de importante pentru examenele naţionale.

Din 2024, media din clasele V-VIII nu va mai conta la admiterea la liceu. Tot atunci, elevii vor putea susţine fie clasicul examen de evaluare naţională, fie admiterea în colegii. Acestora din urmă li se va da posibilitatea să organizeze examen de admitere pe 90% din locurile de care dispun. Schimbări şi în cazul examenului de Bacalaureat, structura lui a fost radical modificată. Din 2027 examenul va fi format dintr-o probă scrisă cu cerinţe de la toate materiile din trunchiul comun. Va exista, de asemenea, o probă de competenţe digitale şi vor mai fi încă două probe de competenţe lingvistice, în două limbi de circulaţie internaţională.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite