Amendă pentru angajatorul care a pensionat-o fără voia ei. Decizie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Autoritatea sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor a fost amendată cu 2 mii de lei pentru discriminare. Și asta pentru că o angajată a fost pensionată deși nu își dorea acest lucru. Femeia ar fi dorit să se pensioneze la fel ca bărbaţii, iar o decizie a CCR din 2018 îi dă dreptate. Nu însă şi legislaţia internă, spun şefii femeii, care susţin că acum legea nu îi obligă să o mai ţină pe post.

19 Iunie 2021, 23:17 Știrile TVR |

Când a împlinit vârsta standard de pensionare, de 61 de ani și 4 luni, o angajată de la Direcția sanitară veterinară și siguranța alimentelor Constanța le-a spus șefilor ei că vrea să continue să lucreze până la 65 de ani.

Cererea nu i-a fost aprobată, așa că femeia a făcut plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Autoritatea sanitară veterinară a fost amendată în acest caz cu 2.000 de lei pentru discriminare. Și asta pentru că, în 2018, judecătorii CCR au stabilit că femeile pot ieși la pensie le fel ca bărbații dacă doresc.

Săptămână trecută, guvernul a adoptat proiectul de lege prin care, dacă vor angajații de la stat pot să lucreze până la vârstă de 70 de ani, dar trebuie să aleagă între pensie și salariu. Dacă se hotărăsc să rămână în câmpul muncii, nu trebuie decât să îl anunțe pe șeful direct, nu au nevoie de aprobare.

În România sunt peste 100 de mii de persoane peste 65 de ani care au contract de muncă.

Cum se apără DSVSA Constanța: "(...) legiuitorul stabileşte că menţinerea în activitate în funcţia publică a funcţionarului public după data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă nu reprezintă o obligaţie a conducătorului instituţiei ci o situaţie ce poate fi aprobata 'în mod excepţional'".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI