VIDEO TELEJURNAL

Amendă până la 2.500 de lei pentru cei care ating operele lui Constantin Brâncuși

Turiștii care vor atinge operele lui Constantin Brâncuși, vor fi amendați cu sume între 500 și 2.500 de lei, avertizează reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu. Aceasta este prima măsură din hotărârea aprobată în 24 aprilie, pentru protejarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor". Sculpturile lui Brâncuşi au trecut prin multe: au fost spălate cu furtunul, scrijelite de turişti, iar ani de zile oricine s-a putut aşeza pe scaunele de la Masa tăcerii... pentru a-şi odihni picioarele.

15 Mai 2017, 09:27 (actualizat 15 Mai 2017, 21:29) Știrile TVR |
Nu atingeți operele lui Brâncuși!
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După ce două adolescente din Slatina și Turnu Severin au vandalizat Coloana Infinitului și și-au scris numele pe opera lui Constantin Brâncuși, Consiliul Local Târgu-Jiu a aprobat reguli pentru protejarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor".

Articolul care interzice contactul fizic al vizitatorilor cu operele  intră în vigoare de astăzi. De asemenea, este interzis accesul în preajma pieselor care compun Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" al persoanelor cu câini sau alte animale.

Pe lângă acest articol și interzicerea contactului fizic al vizitatorilor cu operele, consilierii locali au înaintat un referat Ministerului Culturii ca să obțină avizele de păstrare a unei distanțe de doi metri în cazul operelor din Parcul Central și cinci metri față de Coloana Infinitului.

Şi până acum turiştii erau rugaţi să nu atingă operele de artă. Dar nu toţi ţineau cont de atenţionări.

Acum s-au montat panouri noi de avertizare, iar poliţiştii locali sunt şi mai vigilenţi şi au grijă să le atragă atenţia turiştilor şi verbal că trebuie să aibă o anumită conduită în preajma Porţii Sărutului, a Mesei Tăcerii şi a Coloanei Infinitului.

În toamna lui 2013, operele au fi fost spălate necurosepnzator. Atunci, o comisie de specialişti, inclusiv de la Viena, Bruxelles şi Paris, au constatat că au fost puţin deteriorate. De atunci, orice intervenţie asupra operelor trebuie să se facă după reguli foarte stricte şi cu avizul Comisiei Monumentelor Istorice Naţionale, Direcţiei de Patrimoniu şi Institutului Naţional al Patrimoniului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI