Amendă de 10.000 de lei pentru Google, din cauza denumirii „Catedrala Prostirii Neamului”. Reacția Google

17 iunie 2020, 12:58

ACTUALIZARE Reprezentanții Google au reacționat la amenda primită de la CNCD.

„Atunci când este raportată o problemă pe Google Maps, acționăm pentru a corecta eroarea cât de repede putem. Eroarea semnalată a fost eliminată prompt în acest caz. Așteptăm să primim decizia oficială a CNCD, iar apoi vom evalua următorii pași. Google încurajează conținutul generat de utilizatorii, pentru ca Google Maps să reflecte lumea reală. Pe măsură ce tot mai multe persoane contribuie la Google Maps, continuăm să ne concentrăm pe a împiedica pe cei care încalcă politicile noastre, folosind o combinație de tehnologie și evaluare umană pentru a elimina conținut nedorit”, au transmis reprezentanții Google.

Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Colegiul director obligă compania să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile.

„Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, transmite CNCD.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului Românesc a rămas şi în epidemie un subiect popular de discuţie și a fost ţinta glumelor mai mult sau mai puţin jignitoare. Astfel, utilizatori ai Google Maps au recurs la o modalitate extrem de vizibilă de a-şi face cunoscută părerea pe tema Catedralei din centrul Capitalei. Pe harta virtuală, accesată zilnic de un număr semnificativ de oameni, Catedrala figura cu numele de ”Catedrala Prostirii Neamului Românesc”.

Deputatul PNL Daniel Gheorghe a fost cel cel care a făcut publică descoperirea de pe Google Maps şi a comentat dur, considerând schimbarea denumirii lăcaşului de cult drept o ofensă adusă comunităţii ortodoxe.

BOR a reacționat imediat, prin purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu: Nu putem decât saluta dreapta, deci fireasca hotărâre a CNCD, precum și inițiativa pe care a avut-o anterior dl Cristian Jura, distins membru al acestei instituții. Le mulțumim tuturor celor ce au luat atitudine împotriva unui abuz intolerabil, a unei ofense la adresa Bisericii și, punctual, la adresa Catedralei Naționale. Sesizarea vulnerabilităților unor importante sisteme informaționale, oricui ar aparține acestea, precum și sancționarea pasivității față de o asemenea sesizare, este un gest moral de normalitate civică. Asemenea vulnerabilități informatice, mai ales când ele apar la un nivel atât de înalt, pot periclita imaginea oricărei alte instituții, deci sunt total inacceptabile, remedierea lor fiind o datorie”, a declarat Bănescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite