Ambulanța, suprasolicitată pentru testarea COVID. Patru zile-timp de așteptare în Ilfov. Anchetele epidemiologice, întârziate. "Dacă în ziua respectivă avem 2.000 de pozitivi, va trebui să sunăm 6 mii de persoane"

Explozia infectărilor cu varianta Delta înseamnă și o suprasolicitare a DSP-urilor și a serviciilor de ambulanță pentru testare COVID. Practic, cei care reclamă simptome COVID ajung să fie testați după câteva zile, când simptomele se agravează. Nu există personal. În unele cazuri, la DSP nu lucrează nimeni sâmbăta și duminica. Se fac cu întârziere și anchetele epidemiologice.

29 Septembrie 2021, 19:40 (actualizat 29 Septembrie 2021, 19:54) Știrile TVR |

"Am sunat la Ambulanţă sâmbătă dimineaţă, la ora 09.00. Cred că am avut 4 sau 5 reveniri. Abia după 96 de ore, aproximativ, au venit ca să ne recolteze probele pentru testul PCR", a povestit Theodor pentru Știrile TVR.

În prima zi de weekend, Theodor şi soţia lui şi-au făcut acasă un test rapid anti-COVID, care a ieşit pozitiv. Aveau simptome, așa că s-au izolat şi au sunat la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov, dar nu a răspuns nimeni. Explicația a venit de la DSP București și pare să nu țină cont de criza COVID.

Theodor: "De la DSP ni s-a spus că DSP Ilfov nu lucrează în weekend şi să sunăm direct la Ambulanţă".

Echipajul medical pentru testarea RT-PCR a ajuns la cei doi soţi abia după 4 zile.

Sunt sute de pacienți care așteaptă să fie testați, iar telefoanele sună continuu la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Alis Grasu, directorul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov: "Comparând perioada 10-28 septembrie cu 10-28 august, dacă ne raportăm la testări, vorbim de o creștere cu 673%. După ce au plecat cu aproape 900 de adrese, colegii noștri dimineața, 40 de echipaje, sunt în așteptare 1.856 de solicitări".

Şi în ţară, angajații de la Ambulanţă fac cu greu faţă urgențelor.

Numărul celor care reclamă simptome COVID crește în fiecare oră și la stația de salvare din Mehedinți.

La Iaşi, cererile pentru testarea anti-COVID s-au dublat faţă de valul precedent.

Vasile Cepoi, director DSP Iași: "E foarte important să putem testa la timp, pentru ca să putem izola cazurile respective. Am reușit să operaționalizam 11 echipe ale DSP care suplimentează echipele de la Ambulanță".

Dr. Victor Maliborschi, manager Serviciul Judeţean de Ambulanță Mehedinți: "Ar însemna că noi ar trebui să ieşim din curte o dată la 10 minute cu salvarea dezinfectată, pregătită".

Perioada cu număr mic de îmbolnăviri a lăsat însă Direcțiile de Sănătate Publică fără personal. Acum se fac cu greu inclusiv anchetele epidemiologice.

Oana Nicolescu, director DSP Bucureşti: "Dacă, în ziua respectivă, avem 2.000 de pozitivi, va trebui să sunăm 6.000 de persoane. Capacitatea pe care o avem în momentul de faţă la nivel de DSP nu ne permite ca în timp real să facem aceste lucruri".

Aproape 10.900 de cazuri noi de COVID au numărat autoritățile în 24 de ore, din peste 70 de mii de teste rapide antigen și RT-PCR.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI