Ambiția Spaniei, țara cu unele dintre cele mai ineficiente clădiri din punct de vedere energetic din Europa: jumătate de milion de locuințe reabilitate în 4 ani, cu bani de la Bruxelles

Spania va reabilita o jumătate de milion de locuințe până în 2026, cu bani europeni, ca soluție la problema creşterii facturilor. Pentru izolare termică vor avea prioritate construcţiile vechi, din anii '50. Primul bloc de apartamente eficiente energetic a fost dat deja în folosinţă.

16 Septembrie 2022, 21:20 (actualizat 16 Septembrie 2022, 22:02) Știrile TVR |

Spania are unele dintre cele mai vechi și ineficiente locuințe din punct de vedere energetic din Europa. 85% dintre acestea sunt încadrate între categoriile E și G în ceea ce privește emisiile de dioxid de carbon și consum de energie.

Un grup de experți a fost creat pentru a atinge obiectivele Pactului pentru energie verde.

Bruno Sauer, directorul Consiliului pentru Clădiri Verzi din Spania: "Trebuie să le renovăm, să le îmbunătăţim, pentru că s-a construit nu întotdeauna cu cele mai bune tehnologii şi materiale de calitate".

Reabilitarea termică nu presupune doar anveloparea clădirilor, ci și eficientizarea consumului cu ajutorul tehnologiei.

Daniel Diedrich, arhitect: "Un grad ridicat de izolare, reducerea absolută a punţilor termice, ferestre de înaltă eficienţă şi o ermetizare absolută".

Tomas Higuero, directorul unei companii de termoizolaţii: "În funcţie de această oscilaţie a calităţii aerului şi a gradului de ocupare, trimiţi ventilaţia necesară astfel încât economia de energie este considerabilă".

Guvernul spaniol s-a angajat să reabiliteze în jur de 120 de mii de locuințe pe an, pentru care va primi de la Bruxelles aproape 7 miliarde de euro.

VEZI și EXCLUSIVITATE "Fiica mea mă sună și îmi spune 'Mama, am plătit 250 de euro factura la curent pentru o lună'. Eu zic: 'Eu nu, eu am plătit 28 de euro'". Emigrare în Spania din cauza scumpirii energiei

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI