Ambasadorul Ungariei, convocat la MAE după ce placa Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu steagul Ținutului Secuiesc

15 ianuarie 2018, 12:24

Ministerul român de Externe consideră inacceptabil orice incident care are ca scop defăimarea simbolurilor naționale ale României.

În acest caz, emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu un steag de membri ai Mişcării „Celor 64 de Comitate”, organizație cu program revizionist, potrivit MAE.

Deputatul Marius Pașcan a publicat poze cu acest incident.

Între timp, premierul român și-a nuanțat o declarație despre care a spus că a fost greșit înțeleasă.

Premierul Mihai Tudose: ‘Îmi menţin foarte, foarte, foarte clar poziţia ca român, că nu este negociabilă sub nicio formă, nici măcar amiabilă, integritatea teritorială a României. Nu se poate vorbi despre autonomia unei bucăţi din România. Când m-am referit la fluturatul pe steag, m-am referit la autorităţile statului, care trebuie să aplice legea, mandatele lor fluturâ lângă steag dacă nu aplică legea. Despre asta a fost vorba, nu de spânzurat pe nu știu cine‘.

Ministrul ungar de Externe a vorbit la televiziunea publică ungară despre pozițiile exprimate inițial de șeful guvernului român.

Premierul României a ameninţat o întreagă comunitate, pe liderii ei, cu spânzurarea. Este inacceptabil, este intolerabil. Acest lucru trebuie gestionat într-un fel de politicienii români, de conducerea României„, , a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Nu dorim să escaladăm situația, a declarat pentru TVR ministrul Teodor Meleșcanu, care l-a convocat la MAE pe ambasadorul Ungariei la București.

Am primit asigurări foarte ferme că autoritățile de la Budapesta vor asigura securitatea și a ambasadei, și a personalului diplomatic; pentru cazurile în care vor mai exista asemenea manifestații, am fost asigurați că va fi închisă strada pe care se află ambasada și nu va fi permis accesul nimănui, a precizat Meleșcanu.

Potrivit corespondentului TVR la Bruxelles, jurnaliștii maghiari au făcut presiuni asupra purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene să reacționeze la declarațiile premierului Tudose. Comisia Europeană nu reacționează de obicei la declarații, așa că jurnaliștii maghiari au rămas fără răspuns.

Comunicatul MAE

Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale.

MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.

MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.

Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate.

Placa de la poarta Ambasadei României din Budapestea a fost acoperită cu un steag al Ținutului Secuiesc, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, de către membrii grupării extremiste din Ungaria Mișcarea celor 64 de Comitate, a scris deputatul PMP Marius Pașcan pe pagina sa de Facebook.

„Un nou gest provocator și agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din Mișcarea celor 64 de Comitate din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc c[ autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri” a scris Marius Pașcan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite