Ambasadorul SUA din Priștina afirmă că atacul din Kosovo a fost „coordonat și sofisticat”

Poliție Kosovo
Poliție Kosovo
27 septembrie 2023, 08:37

„Știm că a fost coordonat și sofisticat”, a declarat pentru POLITICO ambasadorul american în Kosovo, Jeffrey M. Hovenier, adăugând că atacatorii par să fi avut pregătire militară. „Cantitatea de arme sugerează că a fost ceva serios, cu un plan de destabilizare a securității în regiune”.

Poliția kosovară a declarat că un grup de aproximativ 30 de sârbi puternic înarmați a întins o ambuscadă unei patrule de poliție duminică dimineața, ucigând un ofițer și rănind un altul, înainte de-a fugi și de-a se refugia într-o mănăstire ortodoxă din apropiere. Trei bărbați înarmați au fost uciși apoi într-un schimb de focuri cu poliția, iar doi au fost arestați. Cei mai mulți din grup au reușit să se strecoare afară din mănăstire și să fugă, au declarat autoritățile din Kosovo.

Oficialii occidentali au declarat că incidentul reflectă tensiunile geopolitice sporite din Balcani, în condițiile în care Rusia, frustrată de sprijinul puternic al Europei pentru Ucraina, încearcă să se folosească de influența pe care o are asupra aliaților din Serbia și din alte părți pentru a alimenta tensiunile, în special în Bosnia și Kosovo.

Hovenier a declarat că SUA nu au stabilit încă dacă Serbia a fost responsabilă de ambuscadă, așa cum susține Kosovo, dar a spus că echipamentul confiscat de autorități, care includea lansatoare de rachete, mine și un transportor blindat de trupe, era de o „calitate militară care nu se află la dispoziția cetățeanului obișnuit”. El a declarat că SUA nu au niciun motiv să se îndoiască de faptul că armele și alte echipamente prezentate de poliția kosovară la conferința de presă de luni nu sunt cele găsite la fața locului.

„Persoanele pe care le considerăm răspunzătoare sunt cele care au tras asupra polițistului din Kosovo”, a declarat Hovenier.

Președintele sârb Aleksandar Vucic a negat că Belgradul ar fi fost implicat în atac, insistând că acesta a fost opera sârbilor kosovari locali, provocați de premierul Albin Kurti, care a sporit în ultimele luni măsurile de poliție în regiunea disputată.

Nu este clar dacă atacatorii au căutat confruntarea cu poliția kosovară duminică sau dacă plănuiau o operațiune pe termen mai lung și au dat întâmplător peste un echipaj al poliției kosovare, au declarat oficiali occidentali.

UE și SUA încearcă de ani de zile să medieze o pace durabilă între Serbia și Kosovo, dar încă nu s-a ajuns la un acord clar pe fondul disensiunilor privind statutul nordului Kosovo, unde majoritatea populației este sârbă.

Belgradul continuă să considere Kosovo ca fiind o provincie separatistă. Țara și-a declarat independența în 2008, la aproape un deceniu după ce o campanie de bombardamente a NATO a forțat forțele sârbe să se retragă din regiune.

În timpul războiului, aproximativ 10.000 de persoane au fost ucise în Kosovo, locuit în proporție de peste 90% de albanezi.

În ciuda neîncrederii profunde dintre cele două părți, Hovenier a declarat că eforturile occidentale pentru a obține pacea trebuie să continue.

Calificând incidentul drept „extrem de nefericit”, el a declarat că speră că acesta va „oferi stimulente atât la Belgrad, cât și la Priștina pentru a continua relațiile de bună vecinătate”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite