Ambasadorul rus în Spania: Moscova vrea răspunsuri separate despre Ucraina din partea statelor NATO și OSCE

Federația Rusă
Federația Rusă
3 februarie 2022, 20:18

Vorbind la o conferinţă de presă la Madrid, diplomatul rus a spus că ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, le-a trimis acestor ţări scrisori, cu solicitarea să răspundă fiecare în parte, dincolo de poziţia organizaţiilor în care sunt membre.

Potrivit ambasadorului rus, chiar dacă ţări precum Spania fac parte din aceste organizaţii, ele au de asemenea ”obligaţii” de îndeplinit în relaţiile lor bilaterale cu Rusia, întrucât ”trebuie respectat tot ce este semnat”.

Rusia ”se simte ameninţată” de acţiuni precum cea a SUA de trimitere de armament în Ucraina, a continuat ambasadorul rus, care a criticat şi decizia ţării unde este acreditat, Spania, de a trimite o navă militară în Marea Neagră.

El a calificat în acest context drept o ”născocire” ideea că Rusia va ataca Ucraina.

În opinia ambasadorului rus, această criză are în fundal un ”interes economic, comercial” al Statelor Unite de a vinde Europei gaze naturale lichefiate, în detrimentul furnizării de gaze ruseşti.

Pe de altă parte, şeful misiunii diplomatice ruse în Spania a negat că Rusia ar fi cea care a scurs în presă documente cu răspunsurile SUA la cererile Rusiei privind arhitectura de securitate europeană.

Cotidianul spaniol El Pais a publicat miercuri fotografii cu aceste documente, fără să precizeze cum le-a obţinut.

Textele publicate confirmă că Washingtonul a respins cererile Moscovei de a sista orice eventuală nouă extindere a NATO şi de retragere a trupelor Alianţei din statele est-europene care au aderat începând din 1997, SUA propunând în schimb Rusiei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Moscova prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite