Ambasadorul României la Minsk și alți diplomați europeni au mers acasă la Svetlana Aleksievici, laureată Nobel și ultimul lider în libertate al opoziției belaruse

9 septembrie 2020, 16:05

Autoritățile din Belarus și-au înăsprit acțiunile împotriva opoziției cu încă două arestări în rândurile liderilor politici. O victimă a fost și Svetlana Aleksievici, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură. Ofițeri înarmați au încercat să-i intre astăzi în casă. În semn de solidaritate, mai mulți diplomați europeni, inclusiv ambasadorul României la Minsk, Viorel Moşanu, au mers acasă la scriitoare, pentru a transmite regimului că asemenea gesturi sunt inacceptabile.

Și ministrul român de externe Bogdan Aurescu a cerut explicit încetarea oricăror gesturi de hărțuire la adresa membrilor opoziției.

Zeci de opozanți ai regimului de la Minsk, jurnaliști, și diplomați au mers la casa laureatei Nobel pentru Literatură și unul dintre opozanții regimului Lukașenko, după ce scriitoarea a anunțat că mai mulți necunoscuți au sunat la videointerfon, fără a-și arăta identitatea.

Printre persoanele care au mers la casa  Svetlanei Aleksieviciaceștia se află și ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, ambasadorul Austriei, precum și personal diplomatic al ambasadei Suediei și al Delegației UE în Belarus, potrivit portalului media Naviny.

Și ministrul române de Externe a vorbit despre „vizita” ambasadorului român acasă la Svetlana Aleksievici.

„Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei române, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, potrivit RFI.

Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Aleksievici este o opozantă a regimului de la Minsk. A obținut premiul Nobel pentru Literatură în 2015.

Autoarea „Rugăciunii pentru Cernobîl”,  Aleksievici documentează în opera ei, tradusă și în limba română, mărturii ale celor care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii („Ultimii martori”), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan („Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial („Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie („Dezastrul de la Cernobîl”).

În primul său interviu de la realegere și după o lună de demonstrații și lupte de stradă, președintele Alexander Lukașenko a declarat că nu are nicio intenție să demisioneze. Liderul de la Minsk a vorbit cu mai mulți jurnaliști ruși și a ținut să transmită și un avertisment Moscovei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite