Ambasadorul României la Chișinău: România nu va abandona Republica Moldova în cazul aprofundării crizei de securitate

Cristian-Leon Țurcanu
Cristian-Leon Țurcanu
3 august 2022, 16:11

„Diversele scenarii posibile și mai puțin posibile au fost atent  analizate, dezbătute și puse pe masă nu doar de la începutul atacului  asupra Ucrainei, ci încă deja cu ani în urmă. Vă spun foarte sincer  pentru că, până la urmă, conflictul din Ucraina nu a început în  februarie 2022, el are niște ani vechime. Acum am asistat la o acutizare  și la o extindere a acestui conflict deosebit de agresiv, complet  nejustificat,  (…) și ilegal. Aceste scenarii au fost discutate,  analizate împreună cu partenerii noștri de la Chișinău. Există diverse  măsuri care pot fi luate în funcție de necesitate, dar cred că cel mai  bun răspuns l-a oferit deja Președintele României chiar vineri la  București după întâlnirea cu doamna Maia Sandu despre acest subiect și a  arătat că România va rămâne cel mai aproape de Republica Moldova și nu  va abandona Republica Moldova”, a menționat Cristian-Leon Țurcanu.

El a afirmat că „deciziile vor fi luate în funcție de evoluție”.

În același context, Cristian-Leon Țurcanu a precizat că „războiul din Ucraina a generat riscuri de securitate nu doar la adresa României, ci asupra tuturor statelor din jur”.

„În  momentul în care se ignoră o ordine bazată pe drept internațional, deja  discutăm de o serie de riscuri care pot să atragă după sine diverse  niveluri de instabilitate. (…) În situația noastră când o țară ignoră  complet legislația internațională și atacă flagrant în statul vecin,  (…)  discutăm de un conflict deschis, de un risc palpabil care în mod  evident are urmări asupra tuturor statelor vecine. Scopul nostru este să  vedem că în regiunea noastră, dreptul internațional și normele  internaționale redevin o normă așa cum au obișnuit să fie”, a subliniat ambasadorul României.

În ceea ce privește aprofundarea crizei alimentare, provocate de războiul din Ucraina, el a spus că „ceea  ce putem vedea cu toții este faptul că urmările negative ale acestui  război se simt deja, se simt pe piețele internaționale, se simt în  prețurile alimentelor, se simt în întreruperea lanțurilor de  aprovizionare cu cereale, cu ulei, cu alte produse alimentare”.

„În  același timp, se văd urmări negative asupra rețelelor de  infrastructură. Discutăm de eforturi deosebit de mari depuse de țările  vecine, de partenerii Ucrainei pentru a găsi rute alternative de tranzit  a produselor alimentare. În mod evident țările din regiune, partenerii  noștri cu toții încercăm să diminuam cât mai mult aceste urmări negative  care există deja în realitate”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu.

În  alt context, el a amintit că România este unul din cei trei cofondatori  ai Platformei de sprijin pentru R. Moldova, alături de Germania și  Franța și că abordarea Bucureștiului este „de a menține Republica  Moldova pe agenda internațională, de a coagula cât mai mult sprijin  pentru parcursul european al Republicii Moldova și de a coagula cât mai  multă susținere concretă”. „E vorba de susținerea financiară, de  expertiză în diverse domenii de transfer de know how în diverse domenii,  toate concentrându-se până la urmă spre același obiectiv. Un proces cât  mai rapid și cât mai eficient de reformă și de modernizare a Republicii  Moldova care vine evident să îmbunătățească viața de zi cu zi a  cetățeanului”, a mai afirmat ambasadorul României.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite