Ambasadorul român la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, după afirmaţiile premierului Tudose cu privire la steagul aşa-numitului Ţinut Secuiesc. Declarațiile sunt inacceptabile, a apreciat Ministerul ungar de Externe, Peter Szijjarto, în ciuda încercărilor diplomatului român de a explica nuanțele lingvistice. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat: "Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie. Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală". Iar preşedintele UDMR îi solicită lui Mihai Tudose scuze publice. Declaraţiile premierului au fost făcute în contextul în care organizaţiile maghiare au cerut, într-un document comun, autonomie regională, administrativă şi culturală.
“Atâta timp cât vorbiţi cu mine ca şi prim-ministru, eu voi avea aceeaşi atitudine ca şi atunci când au încercat să ridice un steag la nu ştiu ce zi. Eu le-am transmis foarte clar că, dacă steagul ăla flutură în vânt, toţi cei responsabili de acolo flutură şi ei lângă steag”, a spus prim-ministrul României, Mihai Tudose, ieri, într-o intervenție la Realitatea TV.
Afirmațiile premierului Mihai Tudose sunt inacceptabile, a reacționat președintele UDMR.
Kelemen Hunor, peşedintele UDMR: “În Uniunea Europană nu poţi să propui fără consecinţe politice reintroducerea pedepsei capitale şi după aceea să spui pentru o comunitate mai mică sau mai mare că nu eşti de acord cu ideile comunităţii respective şi se vor flutura, că vor fi spânzuraţi, că vor fi omorâţi. Această declaraţie nu poate să rămână fără consecinţe”.
Declarațiile premierului au inflamat spiritele și la Budapesta, iar Ambasadorul român a fost convocat pentru explicații la Ministerul ungar de Externe.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto: “Nu este nicio îndoială că remarcile făcute recent de prim-ministrul României, prin care efectiv a ameninţat cu execuţia o întreagă comunitate etnică şi pe reprezentanţii ei, sunt complet inacceptabile. Asemenea lucruri sunt incompatibile cu valorile europene şi cu secolul XXI. De aceea considerăm că este imperativ ca guvernul României, premierul României, să rezolve această situaţie imediat”.
Ministerul român de Externe subliniază că declarațiile premierului nu au valențe etnice sau anti-maghiare, ci că punctează necesitatea respectării ordinii constituționale. Mai mult, semnalează că inițiativele privind diverse forme de autonomie teritorială s-au multiplicat în ultima perioadă.
Reacția Ministerului Afacerilor Externe:
Scandalul diplomatic a pornit după ce organizațiile politice maghiare din România au semnat, la începutul săptămânii, o rezoluție prin care cer autonomie regională, administrativă și culturală pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară.
Este pentru prima dată când UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular Maghiar din Transilvania semnează un astfel de document comun.