Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, îşi va încheia mandatul peste două zile. Excelența Sa a organizat o ultimă conferință de presă

18 octombrie 2023, 20:42

Pasionat de România şi frumuseţile ei, diplomatul englez a realizat un filmuleţ în care vorbeşte despre frumuseţea ţării noastre, despre cultura şi istoria ei de care s-a îndrăgostit, la fel ca Regele Charles.

Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Am fost foarte bucuros să fiu în România. Bucureştiul este oraşul în care am trăit opt ani, iar în Londra doar patru. Deci am o relaţie cu această ţară care este destul de semnificativă.

Povestea diplomatului englez, care s-a implicat în procesul de aderarare a României în UE și NATO, este fascinantă.

Andrew Noble a venit prima oară în România în urmă cu 40 de ani, ca ataşat de presă şi a revenit 35 de ani mai târziu, în 2018, ca ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A câştigat repede simpatia tuturor, pentru că vorbeşte limba română, a adoptat şapte urşi din Rezervaţia din Zărneşti, a învăţat să facă sarmale şi cozonaci.

Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: Nu am fost trimis aici ca ambasador, eu am luptat să vin și voi pleca cu un bilet de întoarcere (De ce credeți că o să va fie în mod special dor?) Numai să trăiesc aici, într-o țară frumoasă.

Spune că o să-i lipsească smântâna pe care a descoperit-o aici, în țara în care, în comunism, a îngheţat de frig, la fel ca românii, a experimentat lipsa alimentelor şi cozile, şi în care ştia că a fost urmărit de Securitate. O ţară pe care a regăsit-o altfel în 2018 şi care este schimbată în 2023.

Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti: S-au schimbat relațiile între țările noastre. Am semnat în acest an patreneriat strategic, al treilea, care este reînnoit. Am început dialogul nostru anual bilateral, am semnat un memorandum în plan de apărare, avem și un acord important asupra traficului uman.

În mandatul său, comerţul dintre România şi Marea Britanie a ajuns la 10 miliarde de euro. Iar companiile britanice descoperă oportunitățile de afaceri. În timp ce 1000 de militari britanici contribuie la securitatea țării noastre, având în vedere războiul din Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă