Ambasadorul Marii Britanii la București: Experți militari britanici vor pregăti ucraineni în România

19 octombrie 2023, 08:51

Andrew Noble, ambasadorul britanic la București: Este un alt tip de specializare pentru forțele armate ucrainene, care în mare parte a avut loc în Marea Britanie. Dar, în cadrul unei discuții trilaterale România – Ucraina – Regatul Unit a fost clar că, pentru ucraineni, este mai ușor ca acest lucru să aibă loc mai aproape de țara lor. Iar favoarea făcută de România Ucrainei, pentru a proteja valorile noastre comune și democrația noastră, a fost să ofere un loc pentru aceste antrenamente. Nu vreau să dau detalii specifice, dar sper să începem în prima jumătate a anului viitor.

Liderii politici români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, refuză de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina să spună în ce constă ajutorul militar pentru Ucraina. Dar liderii ucraineni și-au exprimat recunoștința pentru ajutorul acordat de România.

Potrivit Ukraine Support Tracker, din 22 februarie 2022, până în 9 iulie 2023, România a trimis echipament militar în valoare de 3 milioane euro, 1.900 de tone de combustibil și 11 ambulanțe complet echipate, pe lângă bunuri din categoria asistență umanitară (echipament medical, medicamente, vaccinuri, alimente).

Ukraine Support Tracker este o bază de date de sprijin militar, financiar și umanitar pentru Ucraina gestionată de Institutul Kiel pentru Economia Mondială.

În sprijinul Ucrainei, România a pus accent pe dimensiunea umanitară, acordarea de asistenţă medicală şi acţiunile de evacuare medicală aeriană în alte state pentru pacienţi ucraineni răniţi. Încă de la începutul acestei crize, România a facilitat transferul ajutoarelor umanitare, operaţionalizarea HUB-ului de la Suceava fiind o extindere a capacităţii de furnizare a asistenţei. La 27 februarie 2022, MApN a anunţat că a pregătit toate cele 11 spitale din subordinea Direcţiei sale medicale pentru asigurarea asistenţei şi tratamentului pentru militarii ucraineni răniţi. Tot în acea perioadă, în urma solicitărilor primite de la Ministerul Apărării al Ucrainei, România a donat în regim de urgenţă muniţie şi echipamente de protecţie balistică din excedent, ”echipamente ce constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federaţiei Ruse”. Valoarea elementelor de muniţie şi a celor 2.000 de căşti de protecţie balistică şi 2.000 de veste antiglonţ cu nivel de protecţie III-IV s-a situat în jurul sumei de două milioane de euro, potrivit Agerpres.

De asemenea, România a făcut demersuri pentru a facilita tranzitul a peste 11 milioane de tone de cereale din Ucraina spre zonele unde erau necesare.

Marea Britanie oferă un ajutor militar și financiar consitent Ucrainei încă de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022. Marea Britanie a anunțat la începutul lunii octombrie cel mai recent pachet de asistență militară acordat Ucrainei în valoare de 100 de milioane de lire sterline (115 milioane de euro), potrivit unui comunicat al  Ministerului Apărării de la Londra. Pachetul va „ajuta forţele armate să elimine minele, să îşi întreţină vehiculele şi să îşi consolideze apărarea pentru a proteja infrastructura naţională critică”, a precizat comunicatul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite