Ambasadorul la Londra Dan Mihalache, discuţii cu premierul Scoţiei despre Brexit şi angajaţii români

Dan Mihalache şi Nicola Sturgeon
Dan Mihalache şi Nicola Sturgeon
25 februarie 2017, 17:37

Scoţia are nevoie de forţa de muncă din statele Uniunii Europene, inclusiv din România – s-a spus la întâlnirile bilaterale dintre ambasadorul la Londra Dan Mihalache şi oficiali ai Comisiei Europene şi ai Scoţiei, ocazionate de împlinirea a 10 ani de la aderarea României la UE.

Ambasadorul României, Dan Mihalache, a efectuat o vizită în Scoţia în perioada 23 – 24 februarie, în calitate de invitat special la un seminar de business care a marcat 10 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, informează ambasada României, într-un comunicat.

„În marja evenimentului au avut loc întâlniri bilaterale cu Dr. Alasdair Allan MSP, ministrul pentru dezvoltare internaţională şi Europa, şi cu Graham Blythe, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în Scoţia. În cadrul discuţiilor, oficialul scoţian a reiterat importanţa libertăţii de circulaţie a persoanelor, în contextul în care Scoţia are nevoie de forţa de muncă din statele Uniunii Europene, inclusiv din România. Totodată, a subliniat că Scoţia va urmări să respecte voinţa cetăţenilor săi exprimată la referendum. Graham Blythe şi-a manifestat satisfacţia că România, ţară cu puternice sentimente eurofile, va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019”, se spune în comunicat.

Ambasadorul României s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Scoţiei, Nicola Sturgeon. „Prim-ministrul scoţian a subliniat importanța pe care Guvernul şi Parlamentul din Scoția o acordă respectării libertăţilor instituite de tratatele europene, inclusiv dreptul la libera circulaţie și mobilitatea forţei de muncă, evidenţind că Scoţia va rămâne un spaţiu multicultural, al incluziunii, deschis tuturor celor care doresc să trăiască şi să muncească pe teritoriul său. Totodată, a transmis mulțumiri pentru decizia României de a ridica biroul consular de la Edinburgh la rangul de consulat general – decizie pe care a apreciat-o ca fiind benefică atât rezolvării aspectelor cotidiene ale comunităţilor de români care lucrează sau studiază în Scoţia, cât şi dezvoltării unor proiecte bilaterale şi aprofundării comunicării oficiale pe teme de interes comun. Ambasadorul României a mulţumit guvernului scoţian pentru atitudinea deschisă faţă de comunitatea românească şi a adus în discuţie importanţa simplificării procedurilor pentru obţinerea permisului de rezidenţă în noul context legat de Brexit”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite