Ambasadorul Italiei, ucis în Republica Democratică Congo, în timp ce se deplasa într-un convoi al misiunii ONU. Rebelii hutu acuză armatele congoleză și rwandeză. Potrivit autorităților locale, ar fi fost o tentativă de răpire

Rebelii hutu din Forţele democratice de eliberare a Rwandei au negat că ar fi autorii atacului de luni, în care şi-a pierdut viaţa ambasadorul Italiei, Luca Attanasio. Rebelii dau vina pe armata congoleză şi pe cea rwandeză, transmite AFP. Ambasadorul Italiei, un carabinier şi şoferul lor au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului misiunii MONUSCO, pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo. Victimele se aflau la bordul unui autovehicul. Potrivit agenţiei Reuters, convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în cadrul unei tentative de răpire.

23 Februarie 2021, 11:18 (actualizat 23 Februarie 2021, 11:42) Știrile TVR |
Ambasadorul Italiei în Congo, ambasadorul Italiei, Luca Attanasio

Autorităţile de la Kinshasa au acuzat luni Forţele democratice de eliberare a Rwandei, instalate în estul RD Congo, că sunt responsabile de atacul terorist".

În atac și-au pierdut viața ambasadorul Luca Attanasio, garda sa de corp italiană, Vittorio Iacovacci, şi un şofer congolez al Programului Alimentar Mondial, Mustapha Milambo.

Într-un comunicat intrat marţi în posesia AFP, Forţele democratice de eliberare a Rwandei neagă că ar fi fost implicate şi cer autorităţilor congoleze şi MONUSCO (misiunea ONU în RDC) să facă lumină în acest "asasinat mârşav", în loc să recurgă la "acuzaţii pripite'.

Potrivit rebelilor rwandezi, "convoiul ambasadorului a fost atacat în zona zisă a 'celor trei antene', aproape de Goma, la frontiera cu Rwanda, nu departe de o poziţie a FARDC (Forţele armate ale RDC) şi a Forţelor rwandeze de apărare' (armata rwandeză)".

"Responsabilităţile acestui asasinat mârşav trebuie căutate în rândurile acestor două armate", acuză Forţele democratice de eliberare a Rwandei.

Drumul naţional 2, unde a fost atacat convoiul, urmează de foarte aproape graniţa rwandeză, într-o zonă montană şi cu pădure deasă, unde frontierele nu sunt etanşe.

Autorităţile congoleze şi rwandeze neagă sistematic orice prezenţă de trupe rwandeze pe teritorul republicii.

Un expert al Barometrului de securitate din Kivu a explicat pentru AFP că "forţele democratice de eliberare a Rwandei sunt în proximitatea locului unde s-a produs atacul. Ţine de domeniul posibilului ca aceşti rebeli rwandezi să fie responsabili de atac", a opinat el.

Preşedintele italian Sergio Mattarella a denunţat luni ''atacul laş'' soldat cu moartea ambasadorului său în Republica Democratică Congo.

''Republica Italiană este în doliu pentru aceşti slujitori ai statului care şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiilor lor'', a declarat Mattarella.

El a deplâns ''actul de violenţă'' căruia i-a căzut victimă diplomatul.

Și Uniunea Europeană a condamnat uciderea ambasadorului italian. ''Şocat de atacul împotriva unui convoi al Programului Alimentar Mondial în RDC şi de vieţile pierdute'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, şi-a exprimat ''tristeţea profundă'' cu privire la pierderile de vieţi în atacul comis în RD Congo.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 12°C
IASI 11°C 5°C
CLUJ 17°C 6°C
CONSTANTA 20°C 15°C
CRAIOVA 13°C 7°C
BRASOV 17°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI