Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău: Militarii rușii nu se retrag din Transnistria

1 august 2020, 16:41

Reprezentantul Kremlinului la Chișinău susține că în Republica Moldova s-ar află 200.000 de cetăţeni ruşi pe care Federația Rusă nu-i va abandona. Din acest motiv, trupele ruse vor rămâne pe poziţie.

Este prematur că cei 1.500 de militari ruşi să fie retraşi, în ciuda declarațiilor unor politicieni moldoveni. Militarii ruși ajută la desfășurarea unei operațiuni de menținere a păcii și protejare a depozitelor cu muniție în Transnistria și nu pot fi retrase că prin magie. Retragerea acestora o cer politicienii iresponsabili, care urmăresc destabilizarea situației în țară, precum și unele cercuri din afară republicii.

Potrivit fostului membru al Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, toate condițiile de retragere a munților și militarilor ruși au fost îndeplinite de mult timp.

28 de ani au fost prea mult pentru aceea că să fie realizat acordul moldo-rus 1994 în baza căruia tot patrimoniul militar rus urmă să fie evacuat în Rusia, procesul chiar a și demarat undeva 35 de garnituri de tren încărcate cu tehnică militară de lupta și de geniu au plecat în Rusia însă apoi au părut probleme întrebări și interese meschine.

Ion Leahu nu consideră întâmplătoare această declarație a ambasadorului rus la Chișînău. El spune că retorică a fost observată și la autoritățile separatiste de la Tiraspol. Leahu: „Dacă ați observat în ultimul timp s-au îndesit să spunem așa declarațiile tăioase din partea Tiraspolului la adresa Chișinăului în legătură că Chișinăul insistent cere să fie ridicate posturile ilegal plasate. Cu această ocazie deputatul din sovetul suprem de la Tiraspol a declarat că sunt în așteptarea unor provocațiuni care ar putea deteriora pacea în teritoriu”.

Biroul Politici de Reintegrare nu ne-a oferit o reacţie şi a spus doar că este de competența Ministerului Afacerilor Externe. Din păcate, nici ministerul nu a comentat declaraţiile ambasadorului. Militari ruşi sunt dislocaţi în regiunea transnistreană de aproape 28 de ani. Conform înțelegerii dintre Moscova și Chișinău din 1994, Federația Rusă și-a luaT angajamentul de a evacua și distruge munițiile până în anul 2003. Din păcate nu s-a ţinut de cuvânt.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite