Ambasadorul Chinei în SUA: China ar fi încercat să oprească războiul dacă ar fi știut despre asta

Ambasadorul Chinei în SUA Qin Gang
Ambasadorul Chinei în SUA Qin Gang
16 martie 2022, 10:14

Beijingul a fost supus unei presiuni uriașe din cauza legăturilor cu Rusia. Conform unor informații venite din Statele Unite, Vladimir Putin a solicitat asistență militară și economică de la China.

Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing unde au semnat un parteneriat „nelimitat”.

La scurt timp după încheierea Jocurilor Olimpice,  Rusia a atacat Ucraina. Analiştii şi oficialii americani au sugerat că China ar fi ştiut că Putin plănuia ceva, dar nu un atac de o asemenea amploare.

În articolul de opinie publicat în Washinton Post, ambasadorul Qin Gang spune că guvernul chinez nu știa ce va urma.

Au existat informații conform cărora China ar fi știut despre acțiunea militară a Rusiei și i-a cerut lui Putin să o amâne până la încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă.

„Permiteți-mi să spun acest lucru în mod responsabil: afirmațiile cum că China a știut, a acceptat sau a susținut în mod tacit acest război sunt pură dezinformare. Toate aceste afirmații servesc doar scopului de a transfera vina și de a arunca cu noroi în China. În Ucraina erau peste 6.000 de cetățeni chinezi. China este cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Ucrainei și cel mai mare importator de țiței și gaze naturale din lume. Conflictul dintre Rusia și Ucraina nu face bine Chinei. Dacă China ar fi știut despre criza iminentă, am fi făcut tot posibilul să o prevenim.”, a scris ambasadorul Chinei în SUA.

Qin a subliniat din nou opinia Beijingului cu privire la problema Taiwanului – pe care mulți au comparat-o cu Ucraina. Ambasadorul chinez spune că este o situație complet diferită. În esență, Beijingul recunoaște Ucraina ca o națiune suverană și spune că respectă această integritate teritorială, în timp ce consideră Taiwanul ca o provincie separatistă a Chinei și, prin urmare, o problemă internă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite