Ambasadoarea SUA la ONU, pentru TVR: Le-am spus foarte clar ruşilor că dacă vor trece la acţiuni de agresiune în Ucraina vom răspund agresiv şi vor simţi răspunsul imediat

22 ianuarie 2022, 12:29

 

Ioana Dumitrescu, jurnalist TVR: Foarte multe breaking news din Ucraina zilele acestea. Foarte multe exerciţii militare în jurul acestei ţări. Acum vor fi exerciţii comune în ţara vecină Belarus. Practic e o uşă deschisă pentru o eventuală prezenţă rusească permanentă care ar putea diminua capacitatea defensivă a Ucrainei. Sunt SUA îngrijorate în legătură cu aceste exerciţii?

Linda Thomas-Greenfield: Da, suntem, şi după cum aţi auzit tot guvernul american, preşedintele a vorbit despre îngrijorările noastre privind agresiunea Rusiei la graniţa Ucrainei. Aceste exerciţii militare ne fac să credem că ruşii se mişcă agresiv spre o invazie în Ucraina şi din acest motiv SUA lucrează cu partenerii săi pentru a trimite un mesaj unic, anume că nu vom sta deoparte şi că vom permite să se întâmple asta fără un răspuns agresiv. Am spus clar în timpul discuţiilor avute cu ruşii, la Geneva, unde a fost secretarul de stat adjunct, W. Sherman, Secretarul Blinken s-a întâlnit cu ministrul Lavrov, tot la Geneva, preşedintele Biden a vorbit cu preşedintele Putin de două ori pe această temă, deci da, suntem îngrijoraţi şi da le-am spus foarte clar ruşilor că dacă vor trece la acţiuni de agresiune în Ucraina vom răspund agresiv şi vor simţi răspunsul imediat.

Ioana Dumitrescu: D-na ambasador Greenfield, aţi declarat acum câteva zile că preşedintele Biden le-a cerut diplomaţilor să lucreze intens şi pragmatic ca să găsească o cale diplomatică pentru a fi evitat conflictul. Şi v-aş întreba, faptul că Departamentul de stat i-a autorizat pe Baltici să trimită echipament militar american în Ucraina face parte din această abordare pragmatică?

Linda Thomas-Greenfield: Absolut. Trebuie să fim pregătiţi, vedem ce fac ruşii. Noi lucrăm intensiv şi chiar agresiv pe frontul diplomatic, dar ne pregătim pentru situaţia în care nu vom reuşi să-i facem pe ruşi să dea înapoi. Nu ne putem pregăti după ce ei au făcut mişcarea. Trebuie să fim pregătiţi dinainte.

Aşa cum aţi menţionat secretarul de stat Blinken a fost în Ucraina de unde i-a cerut din nou preşedintelui Putin să aleagă calea diplomatică şi paşnică, dar între timp, ruşii îşi retrage o parte din personalul diplomatic din Ucraina.

Ioana Dumitrescu: Cum se văd la ONU aceste mişcări şi ce poate reacţiona ONU? Am auzit zvonurile că ruşii îşi mută personalul diplomatic, dar noi continuăm să îi convingem pe canale diplomatice.

Linda Thomas-Greenfield: Lucrăm împreună aici la New York cu aliaţii şi partenerii noştri, la ONU, ca să ne pregătim pentru scenariul în care Rusia trece la acţiune. Inclusiv să ducem această problemă în Consiliul de securitate. Nu este doar un atac asupra Ucrainei.

Este un atac la toate valorile noastre, la suveranitatea unei ţări, la adresa Cartei ONU. Este un atac la valorile pe care noi toţi muncim să le construim pe baza Cartei ONU. Rusia este membru al Consiliului de securitate al ONU şi are responsabilitatea să sprijine pacea şi securitatea în întreaga lume. Nu pot face asta dacă în timp ce încalcă pacea şi securitatea la graniţa cu unul dintre vecinii lor.

Ioana Dumitrescu: D-na ambasador, ce speraţi să obţineţi ducând această problemă în Consiliul de securitate al ONU? Ştiu că în trecut discuţiile din UNSC au avut efect. De exemplu, în timpul administraţiei Kennedy l-au făcut pe Hruşciov să-şi retragă rachetele din Cuba. Dar acum, în cazul de faţă, ce speraţi să obţineţi?

Linda Thomas-Greenfield: Izolarea diplomatică a Rusiei în condiţiile în care au drept de veto acolo? Introducerea acestei probleme în Consiliul de securitate va face parte din posibilitatea de a da în vileag acţiunile Rusiei şi de vreme ce au dreptul de veto, izolarea lor va fi simţită din plin dacă se va discuta în Consiliul de securitate unde va fi un front comun împotriva ruşilor. Deci dreptul de veto e slăbit, dacă suntem uniţi. Şi nu cred că nici o ţară va spune că e în regulă ca Rusia să treacă frontierele altei ţări.

În 2014, când au intrat în Crimeea, am discutat în Consiliul de securitate şi am obţinut 13 voturi în favoarea acţiunilor împotriva ruşilor. A fost o abţinere şi un vot împotrivă, al ruşilor. Au fost izolaţi complet şi sperăm să obţinem acelaşi lucru şi acum, dacă e cazul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Ucrainenii au lovit o mare navă rusească în Marea Neagră / Foto: Ukrainska Pravda

Ucrainenii au scufundat o navă rusească în Marea Neagră