Ambasadoarea SUA în Rusia l-a vizitat în închisoare pe corespondentul The Wall Street Journal, acuzat de spionaj

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich
17 aprilie 2023, 19:49

”Astăzi l-am vizitat pe Evan Gershkovich în închisoarea Lefortovo, fiind prima dată când ni s-a permis accesul la el de la detenţia sa ilegală, în urmă cu mai bine de două săptămâni”, a declarat Tracy într-un mesaj postat pe contul de Twitter al ambasadei SUA.

Diplomata a adăugat că reporterul se simte bine şi ”rămâne puternic’‘ şi a cerut din nou ”eliberarea sa imediată”.

Rusia a recunoscut săptămâna trecută că nu a acordat încă diplomaţilor americani de la Moscova permisiunea de a-l vizita pe Gershkovich în închisoare, precizând că cererea este în curs de examinare.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) l-a acuzat în mod oficial pe jurnalistul american de spionaj la 7 aprilie.

Avocaţii reporterului au făcut apel la decizia de detenţie preventivă, audierea urmând să aibă loc marţi.

Zeci de jurnalişti ruşi independenţi au scris o scrisoare în care cer eliberarea sa şi califică drept gratuită acuzaţia de spionaj în temeiul articolului 276 din codul penal, o acuzaţie care poate fi pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare.

Atât Casa Albă, cât şi The Wall Street Journal au negat acuzaţiile forţelor de securitate ruse la adresa jurnalistului şi au cerut eliberarea imediată a acestuia.

Evan Gershkovich, corespondent la Moscova al Wall Street Journal, care a lucrat şi pentru AFP, a fost arestat de serviciile de securitate ruse la 30 martie în timp ce realiza un reportaj în Ekaterinburg, în Urali.

Autorităţile l-au acuzat, printre altele, că a adunat informaţii despre industria de apărare. Întregul caz este clasificat.

Arestarea de către Rusia a unui jurnalist străin sub acuzaţii atât de grave este o premieră din epoca sovietică, scrie AFP.

Mulţi observatori cred că acesta ar putea fi folosit de Moscova în cadrul unui posibil viitor schimb de prizonieri cu Washingtonul.

Data începerii procesului lui Gershkovich nu a fost încă anunțată.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite