Ambasade ale Turciei de pe patru continente ar fi trimis la Ankara rapoarte despre presupuși guleniști

Arestări în Turcia. Arhivă
Arestări în Turcia. Arhivă
1 aprilie 2017, 10:29

Documentele făcute publice de deputatul de opoziţie Peter Pilz, membru al Verzilor, sugerează o reţea informativă mai amplă decât au dezvăluit până acum autorităţile care investighează presupuse acţiuni de spionaj ale Turciei asupra diasporei sale în trei ţări europene. 

‘Există în mod clar o reţea globală de informatori. Nu putem spune exact cât timp a fost necesar pentru construirea acestei reţele. Presupun că a fost o chestiune de ani’, le-a declarat Pilz reporterilor. 

Potrivit unui oficial guvernamental turc, ‘aceste afirmaţii sunt complet false’. 

Tensiunile s-au acutizat recent între Turcia şi mai multe state europene în urma campaniei prin care Ankara încearcă să obţină sprijinul diasporei sale în favoarea extinderii prerogativelor preşedintelui Erdogan, supusă unui referendum pe 16 aprilie. 

Autorităţile din Germania, Austria şi Elveţia au declanşat anchete pentru a stabili dacă Turcia a întreprins operaţiuni de spionaj pe teritoriilor acestor state. 

Procurorii germani îl anchetează pe Halife Keskin, care conduce departamentul pentru afaceri externe al autorităţii religioase de stat a Turciei, Diyanet, au relatat vineri seară două posturi de televiziune germane şi cotidianul Sueddeutsche Zeitung. Potrivit presei, anchetatorii se află în posesia unui document prin care Keskin a ordonat personal o acţiune de supraveghere globală şi a cerut să-i fie trimise rapoarte. 

Printre documentele prezentate de Pilz se află o solicitare scrisă, datată 20 septembrie 2016 şi purtând antetul biroului premierului şi pe cel al Diyanet, privind informaţii despre clericul autoexilat în SUA Fethullah Gulen. Turcia l-a acuzat pe Gulen că a orchestrat puciul eşuat din iulie 2016, în urma căruia regimul a epurat din instituţiile statului, şcoli şi media zeci de mii de presupuşi susţinători ai clericului. 

Documentele, despre care Pilz afirmă că le-a primit de la o sursă turcă, arată că ambasade din peste 30 de state din Europa, Africa, Asia şi Australia au trimit către Diyanet rapoarte despre prezumtivi gulenişti, majoritatea redactate de ataşaţii pe probleme religioase ai ambasadelor sau consulatelor Turciei. 

În mod tipic, aceste rapoarte includeau numele şi adreselor presupuşilor opozanţi, dar erau listate şi edituri, grupuri media, centre educaţionale şi şcoli considerate susţinătoare ale clericului exilat. Unele rapoarte includeau informaţii despre membri de familie şi şcolile urmate de persoanele vizate. 

Reuters precizează că nu a putut verifica imediat autenticitatea documentelor respective, însă o sursă apropiată guvernului de la Viena a declarat că se poate presupune fără teama de a greşi că cele referitoare la Austria sunt originale. 

Turcia a respins acuzaţii anterioare potrivit cărora foloseşte filialele Diyanet din Europa pentru a-i spiona pe criticii preşedintelui Erdogan

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Erdogan recunoaşte o victorie istorică a opoziţiei la alegerile municipale

Un mort şi sute de persoane evacuate în urma viiturilor din Antalya