Ambasada Suediei la București a postat înregistrarea cu penalty-urile apărate de Helmuth Duckadam în 1986, după discursul lui Donald Tusk la Ateneu

​Ambasada Suediei la București a postat pe pagina de Facebook înregistrarea video a momentului în care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 și a scris astfel istorie pentru echipa Steaua și pentru România. Postarea vine după discursul președintelui Consiliului European Donald Tusk, susținut joi seara la Ateneul Român, în care oficialul european îi îndemna pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a apărat Duckadam cele patru penalty-uri. Nu este prima dată când Ambasada Suediei are postări inspirate, legate de diverse evenimente.

11 Ianuarie 2019, 09:39 (actualizat 11 Ianuarie 2019, 09:57) Știrile TVR |
Donald Tusk, preşedintele Consiliului European
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Aș vrea să fac un apel la toți românii: să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil. dar el a reușit. Și voi veți reuși!". Acesta a fost apelul lansat joi seară, la Ateneu, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu ocazia lansării oficiale a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Înaltul oficial a rostit discursul în limba română, în ropotele de aplauze ale celor prezenți.

Discursul lui Donald Tusk, rostit în limba română:

"Sunt foarte mândru și fericit că voi conduce împreună cu dvs. afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei Președinții române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că în aceste 6 luni veți interpreta cu energie și înțelepciune o adevărată Rapsodie Română. Sunt sigur că Președinția dvs. va fi la fel de energică, de românească și de europeană, ca muzica lui George Enescu. Și nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu, în această seară. O spun pentru că știu cât de rezistentă și de creativă este națiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit și că veți face tot ce vă stă în putință pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei. Veți fi gazdele Europei și sunt convins că veți acționa în spiritul proverbului 'Omul sfințește locul'.

Am încredere, de asemenea, că veți acorda importanța necesară respectării regulilor în această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi. Respectarea regulilor și atașamentul față de principii vor juca un rol esențial, după cum spunea Nichita Stănescu, într-o frumoasă poezie: 'Se-apropie viitorul, se-aude, se vede/gândurile pe care le trimit spre el se întorc mai repede ca altadată/şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet vestindu-l într-una'.

În mare măsură, depinde acum de România dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului. Depinde numai de dvs. dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau avertisment sever.

La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepția noastră comună în privința viitorul Europei. Celor care își imaginează că Uniunea Europeană e un semn de putere să acționezi în afara regulilor convenite și să găsești scurtături le spun că se înșală. Este un semn de slăbiciune.

Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea și drepturile noastre, le spun 'Continuați lupta!'. Nu uitați că provocări vor exista întotdeauna și că, uneori, după cum spunea Mircea Eliade, "lumina nu vine din lumină, ci din întuneric". Și amintiți-vă și de aceste vorbe ale lui Andrei Pleșu: "Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.

Dragi prieteni, România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia 1300, a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacia Duster.

Totuși, mai mult decât mașinile românești, mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume.

Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii: să apere în România și în Europa fundamentele civilizației noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și Constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam apărat acele 4 penalty-uri la rând. Atunci și mie mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu. Vă mulțumesc!".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI