Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 161 ani de la Unirea Principatelor Române printr-un concert susținut de Cvartetul Intermezzo

Miercuri, Ambasada României în Regatul Spaniei a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române alături de membri ai corpului diplomatic, ai mediului academic și cultural spaniol și român, precum și ai comunității române.

23 Ianuarie 2020, 16:36 (actualizat 23 Ianuarie 2020, 16:39) Știrile TVR |
Ambasada României în Regatul Spaniei a marcat 161 ani de la Unirea Principatelor Române

Acest moment istoric a fost marcat printr-un concert susținut de Cvartetul Intermezzo al Facultății de Muzică din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

Publicul a fost încântat cu compoziţii aparținând unei serii de compozitori români, precum Ciprian Porumbescu, Ionel Croitoru, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu sau Nicușor Silaghi.

Cu această ocazie, ambasadorul Gabriela Dancău l-a decorat, în numele Preşedintelui României, cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, pe preotul paroh Teofil Moldovan, doctor în teologie și filolog, care și-a dedicat cea mai mare parte a vieții, timp de patru decenii, păstoririi românilor ortodocși din zona Madridului, menținând în jurul parohiei o comunitate închegată, care a continuat astfel să păstreze intacte limba, cultura și spiritualitatea românească. Totodată, activitatea didactică universitară și cea științifică desfășurată de preotul Moldovan a avut o contribuție deosebită în promovarea culturii și civilizației românești în Spania.

De asemenea, ambasadorul român a oferit o plăcuță comemorativă Academiei Diplomatice a Regatului Spaniei, înmânată președintelui acesteia, Santiago Velo de Antelo, pentru excelenta colaborare din ultimii trei ani și, în mod deosebit, pentru sprijinul acordat ambasadei pe durata exercitării mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, prin acțiuni care au contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale dintre România și Spania.

În discursul său, ambasadorul României a evidențiat importanța zilei de 24 ianuarie 1859 pentru parcursul istoric și politic al țării noastre, moment fundamental care a marcat unirea Principatelor Moldovei și Valahiei și care a pus bazele României moderne.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI