Ambasada Israelului: Întrevederea ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului

Reuven Azar și George Simion
Reuven Azar și George Simion
30 august 2023, 15:44

Ca urmare a exprimării publice a unor rezerve față de întâlnirea Ambasadorului Statului Israel Reuven Azar cu liderul partidului AUR, George Simion, facem o precizare importantă: Întrevederea Ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului, transmite Ambasada Israelului din România, într-un comunicat.

„Considerăm că declarația acestui partid, care include cele patru elemente importante pentru noi, – anume asumarea responsabilității României față de Holocaustul petrecut în teritoriile aflate sub controlul României, condamnarea antisemitismului, exprimând toleranță zero față de acesta și adoptarea definiției IHRA a antisemitismului, interzicerea elogierii criminalilor de război, inclusiv a lui Ion Antonescu, precum și susținerea educației privind memoria Holocaustului în sistemul școlar – constituie o oportunitate de a promova înțelegerea între susținătorii partidului și poporul evreu.

Este o șansă pe care noi o acordăm pentru a începe un dialog constructiv, și nu o cartă albă.

Vom continua, -împreună cu prietenii și partenerii noștri- lupta pentru combaterea antisemitismului, precum și a oricărei manifestări antisemite sau de negare a Holocaustului” – se mai spune în comunicatul Ambasadei Israelului.

CONTEXT

În urmă cu două zile, președintele PNL Iași, Alexandru Muraru, s-a arătat revoltat de faptul că liderul AUR, George Simion, s-a întâlnit cu  ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, și cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud.

Am aflat cu indignare și revoltă despre întâlnirea dintre liderul partidului extremist AUR, George Simion, și Ambasadorul Israelului, Reuven Azar, precum și cu Yossi Dagan, membru al partidului de guvernământ Likud. Este de neînțeles cum poate Ambasadorul Israelului să se întâlnească oficial și să dea mâna cu un politician care este exponentul violenței în politica românească. Gestul ambasadorului Azar creează un prejudiciu imens democrației și vieții publice românești pentru că legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă. Este fără precedent în politica diplomatică a statului Israel la București din 1990 până astăzi” –  a scris Alexandru Muraru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Liderul liberal i-a transmis ambasadorului israelian că, prin această întâlnire, legitimează un „partid extremist, cu accente teroriste: „Domnule Azar, ce ati spune dacă ambasadorul României la Tel Aviv s-ar întâlni cu liderii Hamas și Hezbollah și ar da mâna cu ei? Exact așa ați făcut dvs statului român, ați legitimat un partid extremist, cu accente teroriste„.

Muraru îl acuză pe ambasador că „a ignorat politica oficială a Yad Vashem” atunci când a  cauționat „un partid a cărui politică oficială a fost aceea de negare a Holocaustului și de desconsiderare continuă a memoriei victimelor celei mai mari tragedii a umanității.”

Partidul  AUR a anunțat luni, într-un comunicat de presă în limba engleză, că George Simion s-a întâlnit la Parlamentul României cu ambasadorul Israelului, Reuven Azar, și cu Yossi Dagan – membru al partidului de guvernământ Likud, șeful regiunii Shomron din Israel. Potrivit comunicatului,  ”George Simion a recunoscut responsabilitatea României pentru Holocaustul evreilor din România (în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al doilea război mondial) și și-a exprimat regretul cel mai profund. El a precizat că astfel de orori nu trebuie să se mai întâmple niciodată evreilor, românilor, țiganilor sau altor națiuni ale lumii.”

De asemenea, oficialii din Israel l-au invitat pe George Simion împreună cu o delegație AUR să viziteze coloniile din Iudeea, Samaria și Ierusalim.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă