Ambasada Israelului în România condamnă afirmaţiile liderilor AUR legate de Holocaust. Alexandru Muraru: Partidul extremist a depășit cadrul legal

Ambasada Israelului în România şi Institutul "Elie Wiesel" condamnă atitudinea liderilor AUR conform cărora Holocaustul este o “temă minoră“. Deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei și Antisemitismului, a afirmat că „declarația partidului extremist demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează”.

04 Ianuarie 2022, 18:10 (actualizat 05 Ianuarie 2022, 09:03) Știrile TVR |
Institutul Elie Wiesel și Ambasada Israelului acuză AUR de antisemitism
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Într-un comunicat intitulat „Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze”, adresat ministrului Educației , Sorin Cîmpeanu, liderii AUR au afirmat, printre altele, că Educația sexuală sau Istoria Holocaustului sunt „teme minore” ridicate la rangul de materii școlare.

„Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra faptului că, în ultimii ani, se constată o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de „materii” a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională.

Experimentele ideologice asupra copiilor din România trebuie să înceteze! Adevărata educaţie este educaţia clasică, cea care formează cetăţeni conştienţi de drepturile şi responsabilităţile lor, de cultura, istoria şi originile lor”, se arată în comunicatul partidului AUR.

 

 

Deputatul PNL Alexandru Muraru a reacționat la comunicatul AUR, afirmând că negarea Holocaustului este o infracțiune și nu este pentru prima dată când reprezentanții partidului „atacă simbolurile democrației”.

„AUR continuă să nege și să relativizeze Holocaustul sub diverse forme. Declarația de astăzi a partidului extremist AUR, prin reprezentanții săi, promotori ai ideilor și concepțiilor neo-legionarismului și ai revizionismului naționalist, demonstrează fără echivoc că această formațiune a depășit demult cadrul legal în care funcționează.

O lege adoptată de Parlamentul României cu o largă majoritate de voturi pentru introducerea unei discipline esențiale în formarea civică a viitorilor adulți despre Holocaust și istoria minorității evreiești, este contestată sub forma unei negări a Holocaustului, ceea ce este, desigur infracțiune. AUR a elogiat criminali de război de la tribuna Parlamentului, a ultragiat prin simboluri memoria victimelor Holocaustului, iar reprezentanții săi produc frecvent în mediul online și public declarații cu tentă antisemită sau care neagă sau distorsionează Holocaustul. La atacul asupra Parlamentului, de acum două săptămâni, reprezentanții și adepții AUR au desenat semnul zvasticii pe steagul UE în curtea Parlamentului, un atac la simbolurile democrației. Toate acestea sunt monitorizate și transmise autorităților care adună probe împotriva unui partid extremist. România are datoria de a apăra memoria victimelor Holocaustului, avem instrumente, instituții și voință politică pentru a duce la bun sfârșit această misiune”, a transmis Alexandru Muraru.

Ambasadorul Israelului în România a transmis un mesaj prin care critică spusele liderilor AUR.

 

 

 

Institutul „Elie Wiesel” condamnă manifestările „negaţioniste” ale AUR

„Astăzi, un lider AUR, protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o 'simplă lecţie' sau o 'temă minoră' în sistemul educaţional. Genocidul, distrugerea unei comunităţi pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecţii în sistemul educaţional? (...) A nega Holocaustul, în spatele imunităţii parlamentare, nu face decât să întreţină ura antisemită, ale cărei consecinţe politice au dus la Holocaust. A nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democraţia", se arată într-un comunicat al Institutului.

Aproximativ 2.000 de protestatari, în frunte cu liderii AUR, au participat, pe 21 decembrie, la un protest organizat la Palatul Parlamentului împotriva introducerii certificatului COVID-19 la locul de muncă. O parte dintre protestatari au forţat porţile de acces de la intrarea spre Senat şi au reuşit să pătrundă în curtea Palatului Parlamentului. Mai multe autoturisme au fost vandalizat. Tot atunci, un protestatar AUR a desenat un simbol nazist pe steagul Uniunii Europene.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 28°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 25°C 25°C
CONSTANTA 25°C 25°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI