Ambasada Israelului, consternată de declarațiile ministrului Agriculturii în care a asociat incinerarea porcilor cu Holocaustul. Petre Daea își cere scuze

26 iulie 2018, 12:29

Ministrul Agriculturii a făcut declarațiile în contextul ultimelor evoluții privind cazurile de pestă confirmate în România. Petre Daea a asemănat modul în care sunt incinerați porcii bolnavi cu momentele grele prin care au trecut evreii care au pierit la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Porcii aceştia toţi se incinerează. O parte din ei cu condiţiile de mediu, cu medicii acolo. E o muncă extraordinară! Să ştiţi că acolo este ca la Auschwitz”.

La aproape 48 de ore de la declarația controversată, după ce internauții l-au taxat dur pe șeful de la Agricultură, Petre Daea a transmis un comunicat prin care și-a cerut scuze.

Îmi declar respectul pentru toţi membrii comunităţii evreieşti şi fac precizarea că am vrut să prezint situaţia deosebit de grea cu care se confruntă în această perioadă crescătorii de porci din cauza pestei porcine africane. În sufletul meu este foarte multă durere, am vrut doar să descriu momentele îngrozitoare cu care se confruntă atât fermierii noştri, cât şi cei care gestionează această criză. Doamne fereşte, nu am jignit pe nimeni în viaţa mea, îmi iubesc semenii, am exprimat doar durerea sufletească şi sper să fiu înţeles!”, a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Reprezentanții Ambasadei Statului Israel în România au transmis la scurt timp după ce ministrul și-a cerut scuze că sunt dezamăgiți de comparația făcută de Daea.

„Ambasada Statului Israel își exprima consternarea și dezamagirea cu privire la afirmațiile domnului Ministru al Agriculturii, Petre Daea, care a comparat sacrificarea porcilor bolnavi cu uciderea evreilor nevinovați în lagarul de la Auschwitz. Speram, totuși, ca o astfel de asociere a fost facuta de Ministrul Daea din pricina lipsei de informare aprofundata asupra a ceea ce înseamna Holocaustul și Auschwitz, fara intenția de a dezonora memoria milioanelor de victime.”

CNCD s-a autosesizat și-l va invita pe Petre Daea la audieri.

Opoziția profită de acest moment și îi cere premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministru.

Ludovic Orban, președinte PNL: „Menținerea lui Petre Daea în acest Guvern după aceste afirmații va afecta grav percepția României în lume, va afecta relațiile României cu Israelul”.

Uniunea Salvaţi România a cerut, printr-un comunicat remis, joi, demisia ministrului Agriculturii, Petre Daea, în urma „declaraţiilor iresponsabile de asociere a incinerării porcilor de la Tulcea cu Holocaustul.

„Comparaţia ministrului care face trimitere la Holocaust şi victimele acestuia nu poate fi trecută cu vederea. Cerem Guvernului să-l demită imediat pe ministrul Daea. Este incredibil cum un reprezentant al Guvernului poate fi atât de iresponsabil şi să facă asemenea declaraţii. Comparaţia arderii porcilor cu o tragedie soldată cu milioane de victime este inacceptabilă. Incapacitatea de a pricepe ce spun a miniştrilor acestui Guvern de incompetenţi în frunte cu Viorica Dăncilă nu este o scuză”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR, citat în comunicat.

Colegii de partid îi iau însă apărarea lui Petre Daea, chiar dacă recunosc că declarația a fost una nefericită. Într-o postare pe Facebook, președintele PSD Liviu Dragnea cataloghează declarația ministrului DAEA ca fiind o gafă. „Nu a existat cea mai mică intenție de a ofensa poporul evreu, susține Dragnea, care îi atrage atenția ministrului să fie mai atent asupra modului în care se exprimă.”

Gabriel Zetea, vicepreședinte PSD: „Nu cred că putem să discutăm despre demisie atâta vreme cât ministrul a recunoscut că a făcut o greşeală de exprimare. Trebuie să ne uităm la activitatea Ministerului Agriculturii condus de domnul Daea şi rezultatele pe care le-a avut în toată această perioadă. Greşeala recunoscută este pe jumătate iertată”.

Declarația controversată a ministrului Daea a ajuns și în presa internațională. Agenția de presă Reuters a prezentat pe larg scandalul în care este implicat ministrul Agriculturii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite