"Am stat în apă 5 ore, aşteptând ajutor". "Ne-au lăsat singuri. Nimănui nu i-a păsat". Grecii acuză autoritățile - nu a existat nicio alertă, nu a sunat nicio sirenă

Disperarea grecilor este înlocuită, încet-încet, de revoltă. Oamenii își plâng mortii și încearcă să găsească un răspuns la întrebarea "cum a fost posibil să se întâmple așa ceva?". Dincolo de neputința în fața naturii dezlănțuite, apar la iveală greșeli care au costat vieți, dar și neglijența criminală.

26 Iulie 2018, 20:58 (actualizat 26 Iulie 2018, 21:10) |

Cei care au fugit de flăcări în apele mării au așteptat acolo ore în șir să vină vreo echipă de salvare. Asta încep să reproșeze oamenii acum: faptul că operațiunile de intervenție au fost făcute mult prea lent și haotic.

"Am stat în apă 5 ore, aşteptând ajutor. Apa mării a fost singura noastră şansă de salvare. Ne-am ţinut capeteleîn apă, pentru că aerul era irespirabil din cauza fumului. Nu puteam să vedem nimic. Era imposibil să respiri", povestește Anna Theopanaikis.

Pericolul a fost subestimat de autorități. În localitatea Mati, cea mai afectată, a lipsit total un plan pentru situații de urgență. Primăria pur și simplu nu a știut cum să acționeze pentru evacuarea oamenilor. Nu a existat nicio alertă, nu a sunat nicio sirenă.

"Ne-au lăsat singuri. Nimeni nu a venit în timpul incendiului, nimănui nu i-a păsat", acuză Dionysia Kanelopoulos.

Pompierii au dezvăluit că unii hidranți din zonă nu aveau apă, iar piloții de pe avioanele de intervenție au relatat cum, din cauza vântului și a temperaturii ridicate, apa se evapora înainte de a-și atinge ținta.

În acțiunile de la sol, eforturile au fost disipate.

Echipele au fost nevoite să acționeze simultan în perimetrele cuprinse de flăcări.

Există o ipoteza potrivit căreia incendiul ar fi fost provocat deliberat, în 3 zone în același timp.

Un procuror din Atena investighează acum cauzele izbucnirii flăcărilor, dar și modul în care s-a intervenit.

O listă lungă de măsuri de ajutor e anunțată de guvernul grec. De exemplu, 10.000 de euro și un loc de muncă în sectorul public pentru fiecare rudă apropiată a victimelor. Dar presa comentează, sceptic: "o picătură într-un ocean!".

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 17°C 18°C
IASI 17°C 18°C
CLUJ 12°C 16°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 16°C
BRASOV 13°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI