„Am stat în apă 5 ore, aşteptând ajutor”. „Ne-au lăsat singuri. Nimănui nu i-a păsat”. Grecii acuză autoritățile – nu a existat nicio alertă, nu a sunat nicio sirenă

26 iulie 2018, 20:58

Cei care au fugit de flăcări în apele mării au așteptat acolo ore în șir să vină vreo echipă de salvare. Asta încep să reproșeze oamenii acum: faptul că operațiunile de intervenție au fost făcute mult prea lent și haotic.

Am stat în apă 5 ore, aşteptând ajutor. Apa mării a fost singura noastră şansă de salvare. Ne-am ţinut capeteleîn apă, pentru că aerul era irespirabil din cauza fumului. Nu puteam să vedem nimic. Era imposibil să respiri„, povestește Anna Theopanaikis.

Pericolul a fost subestimat de autorități. În localitatea Mati, cea mai afectată, a lipsit total un plan pentru situații de urgență. Primăria pur și simplu nu a știut cum să acționeze pentru evacuarea oamenilor. Nu a existat nicio alertă, nu a sunat nicio sirenă.

Ne-au lăsat singuri. Nimeni nu a venit în timpul incendiului, nimănui nu i-a păsat„, acuză Dionysia Kanelopoulos.

Pompierii au dezvăluit că unii hidranți din zonă nu aveau apă, iar piloții de pe avioanele de intervenție au relatat cum, din cauza vântului și a temperaturii ridicate, apa se evapora înainte de a-și atinge ținta.

În acțiunile de la sol, eforturile au fost disipate.

Echipele au fost nevoite să acționeze simultan în perimetrele cuprinse de flăcări.

Există o ipoteza potrivit căreia incendiul ar fi fost provocat deliberat, în 3 zone în același timp.

Un procuror din Atena investighează acum cauzele izbucnirii flăcărilor, dar și modul în care s-a intervenit.

O listă lungă de măsuri de ajutor e anunțată de guvernul grec. De exemplu, 10.000 de euro și un loc de muncă în sectorul public pentru fiecare rudă apropiată a victimelor. Dar presa comentează, sceptic: „o picătură într-un ocean!”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

Grecia a oficiat prima căsătorie între persoane de acelaşi sex