„Am pierdut controlul asupra datelor personale”. Inventatorul World Wide Web trage un semnal de alarmă

Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee
13 martie 2017, 12:09

Prima ameninţare despre care vorbeşte Tim Berners-Lee, într-o scrisoare deschisă dată publicităţii duminică, face referire la pierderea controlului asupra datelor personale. Spune inventatorul World Wide Web: suntem tot mai mulţi cei care acceptăm să ne fie colectate datele personale în schimbul unor servicii gratuite. Colectarea acestor date la scară largă are însă numeroase efecte: datele personale sunt comercializate ulterior fără acordul nostru şi devenim tot mai uşor de urmărit în mediul online.

O a doua ameninţare: dezinformarea, care este tot mai răspândită în mediul virtual. Pe baza datelor colectate, motoarele de căutare şi paginile de socializare „aleg ce să ne arate pe baza unor algoritmi realizaţi în funcţie de datele noastre personale, colectate în mod constant”.

„Cum recunoaştem şi cum ne ferim de ştirile false şi de manipulare”

Nu în ultimul rând, Tim Berners-Lee susţine că publicitatea electorală în mediul virtual trebuie să fie transparentă. Datele cu caracter personal disponibile pe platformele online le permit organizaţiilor politice să creeze reclame şi mesaje personalizate, lucru care poate deveni periculos atunci când utilizatorii sunt direcţionaţi către site-uri cu ştiri false. El dă un exemplu din campania pentru alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut.

„Site-ul care a răspândit ştiri false în timpul campaniei electorale din SUA este deţinut de un român”.

„Publicitatea personalizată le permite politicienilor să afirme lucruri complet diferite, posibil contradictorii, unor grupuri diferite de persoane. Mai este acest lucru democratic?” se întreabă Tim Berners-Lee.

„A fost nevoie de efortul tuturor pentru a construi internetul pe care-l avem şi acum depinde tot de noi să construim internetul pe care ni-l dorim”. Cu acest îndemn îşi încheie scrisoarea inventatorul World Wide Web.

În anul 1989, în timp ce lucra ca și inginer de software la CERN, care era cel mai mare nod de Internet din Europa, Tim Berners-Lee a înțeles necesitatea schimburilor de date și rezultate dintre oamenii de știință și potențialul nerealizat de milioane de calculatoare conectate împreună prin intermediul internetului. Astfel a văzut o oportunitate în a uni hypertextul cu internetul, creând World Wide Web.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite