„Am nevoie de suport emoţional”. Ajutați să depășească traumele războiului. Centre de terapie la Cluj-Napoca și Timișoara

31 martie 2022, 17:55

Iulia a fugit din oraşul Dnipro cu fetița de 4 ani. La începutul lui martie a ajuns în Lugoj, la cumnata ei. Vine la Centrul de Suport din Timișoara, unde a fost primită cu atâta căldură de voluntari, ca să primească suport psihologic. Ca ea sunt alte câteva zeci de refugiate.

Iulia, refugiată din oraşul Dnipro, Ucraina: Ne facem griji, evident. Ne sunăm în fiecare zi, vorbesc cu mama, cu tata, cu fratele, cu soţul. Dar, din ce am aflat, situaţia se înrăutăţeşte, pentru că este tot mai periculos acolo. Sunt lupte, împuşcături. E înfiorător. Suntem neliniştiţi.

Fiecare a adus cu el un un „bagaj” emoțional extrem de greu. În spatele zâmbetelor se ascund deseori adevărate drame.

David Lungu, voluntar Asociaţia LOGS: Pentru mine, personal, cel mai greu a fost să văd copiii, care vin cu niște traume ascunse.

Greu este și pentru voluntarii din aceste centre, au învățat tehnici de calmare și gestionare a emoțiilor

Elena Tănase, voluntar Asociaţia LOGS: Un astfel de curs e extrem de important. Noi întâlnim acești oameni zi de zi. Această interacțiune este foarte importantă.

Și la Cluj-Napoca, o tânără din Kiev, psihoterapeut, va organiza, împreună cu o asociație, ședințe gratuite pentru femeile care au fugit, la fel ca și ea, de războiul din Ucraina.

Olena, psihoterapeut, refugiată din Kiev: Sunt psiholog, specializat pe terapia traumelor. Aveam drept de practică în Kiev.

Elena este doar una dintre femeile refugiate care trebuie să facă față durerii de a-și fi pierdut viața normală și pașnică de cândva.

Elena, psiholog, refugiată din Kiev: Am nevoie de suport emoţional. Îl primesc din partea localnicilor din Cluj-Napoca, a voluntarilor, toţi sunt foarte calzi, buni, săritori, binevoitori. Eu sunt psiholog. Îi ajut pe ucraineni. Dar, în paralel, lucrez şi asupra mea.

Amedeia Neamțu, Asociaţia 11 even: Vom avea chestionare pe baza căroravom putea identifica nevoile. Să acceseze acest grup pentru ucrainenii rămași în Cluj, unde vom putea comunica mult mai ușor.

Persoanele din Ucraina vor primi tot gratuit și consiliere din partea unor avocați, pentru a fi ajutate să cunoască legile românești și drepturile lor ca refugiați.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite