„Am aici o pompă de insulină, e mereu conectată la mine”. Diabetul va putea fi depistat mai repede: medicii de familie pot da trimiteri pentru analize

7 aprilie 2022, 17:31

Ines Râmbu: Ca orice persoană care se machiază şi îi place să fie îngrijită nu plec fără farduri, am o carte pe care o citesc acum „Efectele internetului asupra creierului” pentru că încerc să stau departe de telefon şi de internet.

E ca orice tânără de 28 de ani, nu îi lipseşte entuziasmul, şi nici zâmbetul. Dar nici kitul de supravieţuire: trusa de diabet.

Ines Râmbu: Am aici o pompă de insulină, e mereu conectată la mine şi cumva îmi reaminteşte faptul că sunt pacient.

Cu 5 ani în urmă, Ines nu avea nicio grijă legată de sănătatea ei. Până când a ajuns în comă la spital şi s-a trezit în Terapie Intensivă. Aşa a aflat că are diabet de tip 1.

Ines Râmbu: Acuzam nişte dureri foarte mari de stomac, fără să ştiu că e diabet, slăbisem foarte mult, tot ce mâncam îmi provoca greaţă, nu mai vedeam bine, efectiv erau toate simptomele pe care orice medic de familie ar putea să le indice foarte clar către un diagnostic de diabet.

Dacă atunci medicii de familie dădeau o trimitere către diabetolog, care la rândul său recomanda o serie de analize pentru a pune diagnosticul, acum procedura s-a simplicat. Medicul de familie poate să recomande primele analize şi primul tratament.

Dr. Eva Cristescu, medic de familie: Acum putem noi introduce pacienţii în Programul Naţional de Diabet, dacă depistăm un diabet incipient sau mai avansat.

Un diagnostic pus de un medic de familie nu exclude vizita la diabetolog, ci e doar primul pas.

Maria Antonescu, diabetolog: Atâta timp cât medicul de familie poate prescrie şi el o medicaţie, cred că va pune accentul pe screeningul pacientului cu obezitate, cu factor de risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Se spune că pentru fiecare pacient diagnosticat cu diabet zaharat este un pacient nediagnosticat.

Unul din 10 români are diabet zaharat. Ceea ce înseamnă aproape 2 milioane de bolnavi la nivelul întregii populații.

Grav este și faptul că mulți ajung târziu la medic. Iar diabetul aduce cu sine și alte afectiuni cronice, precum insuficiența cardiacă și bolile renale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite