Alungarea teroriștilor din Mosul. O analiză "Lumea azi"

După trei ani de suferințe și lupte grele, gruparea teroristă Statul Islamic a fost izgonită din Mosul, al doilea oraș ca mărime al Irakului. DAESH este în degringoladă dar, încă, departe de a fi dispărut. Care este situația din Irak și Siria într-un comentariu de Dragoș Tăbăran.

15 Iulie 2017, 18:10 (actualizat 15 Iulie 2017, 18:31) |

Mulți teroriști au fost uciși sau s-au predat forțelor guvernamentale. Victoria a fost posibilă grație conlucrării dintre armata guvernamentală, dominată de șiiți, milițiile kurde, antrenate și înarmate de Statele Unite și Turcia, forțele speciale americane, britanice și din alte state, aviația coaliției anti-teroriste.

În oraș se mai desfășoară lupte, mulți islamiști sunt ascunși în tuneluri, dar comandanții irakieni sunt convinși că totul se va sfârși în câteva zile. Izbânda nu a fost ușoară. Au fost lupte grele care au durat nouă luni de zile. Mulți civili au avut de suferit - unii s-au refugiat, dar numeroși localnici au fost executați de teroriști sau folosiți ca scuturi umane.

Mosul este un oraș important din mai multe motive. Este al doilea ca mărime din Irak și centrul politic al regiunii Anbar, dominată de sunniți.

Este punctul de plecare al Irakului eliberat din Imperiul Otoman dar și locul de unde Abu Bakr al Baghdadi a proclamat Califatul. Mosul este în centrul căilor de comunicare către Raqqa, fieful islamiștilor din Siria.

Alungarea teroriștilor din Mosul mai are o semnificație: Statul Islamic a pierdut susținerea triburilor sunnite care i-a permis în urmă cu trei ani o ofensivă formidabilă.

Următorul obiectiv important al coaliției internaționale este Raqqa. Deja la periferiile orașului se desfășoară lupte grele. Împotriva islamiștilor sunt implicate mai multe alianțe: din vest atacă armata guvernamentală siriană, susținută de iranieni, Hezbollah și forțele speciale rusești. Dinspre est atacul cel mai dur este dat de milițiile kurde susținute de forțele speciale americane. Acestea din urmă susțin și structurile opoziției siriene antrenate de iordanieni. Sfârțitul ISIS pare iminent dar rămâne o întrebare: unde se vor duce teroriștii care vor scăpa de la Raqqa?

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI