Adaptare la secetă: În Franța, agricultorii au început să cultive sorg, o cereală care seamănă cu porumbul

În Franța, agricultorii au început să se gândească la altfel de culturi în locul celor care se adaptează mai greu la schimbările climatice din ultimii ani și la secetă. Sorgul este o cereală mai puțin cunoscută în Europa care, la exterior, seamănă cu porumbul. Terenurile cultivate cu sorg câștigă adepți care văd numai avantaje și care susțin că este un mod sustenabil de a face agricultură, ținând cont și de rezervele viitorului.

18 August 2022, 12:55 (actualizat 18 August 2022, 13:05) Știrile TVR |

La 75 de km sud de Paris, Coutte și fratele sau au început să cultive sorg în urmă cu patru ani. Fără să fie nevoie de irigații în această zonă, fără pesticide, el folosește doar o treime din îngrășământul pe care de obicei îl utilizează pentru culturile de grâu. Din punctul sau de vedere, sorgul este o cereală care aduce numai beneficii.

Agricultor francez: „Boabele de sorg seamănă cu lintea, astfel încât, atunci când este gătită, are o textură asemănătoare”.

Căldura excesivă din această vară va avea un impact și asupra recoltei de sorg. Coutte spune că producția să va fi de 3-4 tone la hectar, în comparație cu 5-6 tone cât a obținut la hectar anul trecut, dar că rentabilitatea este foarte bună.

Agricultor francez: „Un alt avantaj al sorgului este că nu e nevoie de maşini diferite şi de echipamente diferite, sunt bune cele pentru grâu sau orz, de exemplu”.

Mulți fermieri din Franța au început să cultive sorg. Anul trecut producția a crescut la peste 400.000 de tone, față de 244.000 de tone în 2016.

Cultivarea sorgului înseamnă și un nou mod de a gândi culturile agricole, un mod mai sustenabil, care se adaptează schimbărilor climatice și care ține cont de modul de a produce hrană fără a folosi mari resurse de apă sau îngrășăminte.

 

 

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 22°C
IASI 19°C 22°C
CLUJ 16°C 18°C
CONSTANTA 19°C 20°C
CRAIOVA 18°C 20°C
BRASOV 15°C 18°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI