Alternativa la carburanții scumpi: gazul comprimat

6 octombrie 2018, 17:28

Una dintre cele aproximativ 2.000 de mașini înmatriculate în România care folosesc gaz natural comprimat. Un combustibil alternativ mai ieftin, în medie, cu 40% ca benzină sau motorină.

Gazul natural comprimat este de fapt gazul pe care îl folosim în gospodării. Tot mai mulți șoferi români îl utilizează pentru că este mai eficient chiar și decât GPL-ul, iar consumul este mic, 5-6 la sută. Este de fapt un trend european care a ajuns și la noi. Numai în Italia, circulă peste un milion de mașini cu gaz natural comprimat.

În România, al patrulea producător de gaze naturale din Europa, lucrurile sunt abia la început. O lege care reglementează infrastructura pentru combustibilii alternativi a fost adoptată abia în 2017. Din acest motiv, service-urile care montează instalații de gaz natural comprimat sunt puține și greu de găsit.

Și rețeaua de stații de alimentare este modestă, chiar mai mică decât în Republica Moldova: avem doar trei stații, două în București și una în Râmnicu Vâlcea.

În România este în plan construcția a cel puțin zece stații de alimentare cu gaz natural comprimat, până la sfârșitul anului următor. Toate vor fi amplasate în orașele mari, iar investiția va fi realizată cu fonduri europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă