Alte trei spitale au raportat incidente cu bisturiul electric, după ce o pacientă a luat foc pe masa de operație

După tragedia pacientei care a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din București, alte trei spitale au anunţat incidente cu bisturiul electric. Numărul incidentelor raportate la Autoritatea de Management al Calităţii în Sănătate a crescut cu peste 50 la sută. Cele mai multe cauze ţin de nerespectarea regulilor pentru prevenirea infecţiilor. Chiar şi asa, cele mai multe nereguli încă sunt ascunse.

15 Februarie 2020, 20:23 (actualizat 15 Februarie 2020, 20:44) Știrile TVR |
Tot mai multe spitale recunosc incidentele și infecțiile intraspitalicești
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Spitalul de Urgenţă din Craiova a raportat 52 de cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale numai luna trecută, iar pe tot anul trecut, 458 de cazuri. Cel mai frecvent - cu Clostridium difficile, bacterie care poate să ucidă.

Rata infecţiilor raportate a fost sub 1 la sută din externări. De peste zece ori mai mică faţă media din spitalele din Occident. Angajatii din acest spital din Craiova îşi spală acasă uniformele de lucru, deşi unitatea trebuie să le dezinfecteze. Bacteriile se pot răspândi astfel şi în afara spitalului.

Spitalul a externalizat serviciul de spălătorie, dar în contract nu sunt incluse și uniformele personalului, arată Direcţia de Sănătate Publică. Inspectorii sanitari nici nu au verificat spălătoriile externalizate. Spun că nu fac obiectul acțiunilor tematice de control. Legea prevede totuşi că pot controla ceea ce ţine de sănătatea publică. Conducerea spitalului neagă că ar fi vreo problemă.

Standardele pentru acreditarea spitalelor sunt clare: trebuie să aibă un serviciu de prevenire a infecţiilor nosocomiale care să monitorizeze şi circuitul uniformelor. Autoritatea în domeniu va trimite un control la Craiova.

Tot mai multe spitale raportează incidentele. E o creștere substanțială faţă de anul trecut.

Căderile sunt cauzele pe care spitalele le raportează cel mai frecvent. În aproape trei din zece cazuri, problemele au apărut din cauză că nu au fost respectate măsurile pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor asociate asistenţei medicale. În top urmează erorile în utilizarea medicamentelor.

Dacă până la tragedia de la Floreasca nu era raportat vreun incident legat de electrocautere, în ianuarie au fost trei declarate, de la tot atâtea spitale.

Dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calităţii în Sănătate "Nu putem spune în ce spitale. Este confidenţial. Dacă am face acest lucru, n-am încuraja spitalele să raporteze aceste evenimente. Scopul este de a învăţa din erori."

Victor Costache, ministrul demis al Sănătății: "În medicină aceste evenimente sunt inerente. Dacă le ascundem sub preș nu rezolvăm nimic, trebuie discutate. În Occident avem lunar staff-urile multidisciplinare, reuniunile de morbi-mortalitate în care se analizează aceste evenimente."

Anul trecut, spitalele din România au raportat sub şase mii de incidente. Dacă în alte ţări acestea apar la peste zece la sută din internări, la noi ar trebui să fie peste 400 de mii de cazuri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI