Alis Grasu: În medie, în lume, o persoană din şase va suferi un AVC pe parcursul vieții

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a atras atenţia, marţi, că, la nivel mondial, la fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral, iar în medie o persoană din şase va suferi un AVC pe parcursul vieţii.

17 Mai 2022, 14:05 (actualizat 17 Mai 2022, 14:17) Știrile TVR |
Accident vascular

Ea a participat la lansarea campaniei de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral "Timpul înseamnă viaţă", organizată de ALIA - Asociaţia pentru Lupta Împotriva Accidentului Vascular Cerebral, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, Asociaţia Naţională Română de STROKE, Colegiul Medicilor România, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila'' Bucureşti, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi Angels România.

"La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (...) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 - 2 milioane de neuroni pe minut", a explicat medicul, potrivit Agerpres.

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Cristina Tiu, a precizat că, anual, în România, se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.

"Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (...) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (...) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute", a susţinut Cristina Tiu.

Potrivit acesteia, sunt necesare mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale acute şi personal mai numeros şi instruit. "Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral", a evidenţiat ea.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, Administraţia Prezidenţială se alătură eforturilor de conştientizare a importanţei prezentării imediate la spital în cazul producerii unui accident vascular cerebral.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă, Cătălin Cârstoiu, a subliniat, la rândul său, că un accident vascular cerebral schimbă viaţa unui om, a unei familii şi are implicaţii şi costuri socio-economice majore.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 34°C 35°C
CLUJ 36°C 31°C
CONSTANTA 27°C 28°C
CRAIOVA 36°C 31°C
BRASOV 28°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI