Alimente cu sisteme antifurt în magazine. Analist economic: E un indicator al sărăciei, al scăderii abrupte a puterii de cumpărare

29 ianuarie 2023, 19:27

Până acum eram obișnuiți să vedem în supermarket anumite produse mai scumpe cu sisteme antifurt. Criza i-a făcut pe comercianți să pună astfel de sisteme și la produse alimentare precum unt, cașcaval, pateu sau cafea. Nici nu e de mirare în condițiile în care untul a ajuns să fie considerat aliment de lux. Prețul lui a crescut cu peste 40 % în ultimul an.

ADRIAN NEGRESCU, analist economic: Să pui sistem antifurt pe unt şi brânză înseamnă că rata furturilor din magazine a crescut foarte mult. E un indicator al sărăciei, al scăderii abrupte a puterii de cumpărare. Pentru mulți dintre români, cheltuielile cu alimentele au depăşit 40-50% din venituri.

Părerile sunt împărțite în privinţa acestei măsuri. Unii o văd binevenită, alții cred că este o jignire la adresa clienților.

Și produsele nealimentare de bază precum pasta de dinți sunt protejate cu sisteme antifurt. Măsura de prevenție s-a putea generaliza în condițiile în care la tot mai multe magazine, vânzătorii sunt tot mai puțini și clienții plătesc singuri. Iar unii dintre ei mai uită să achite unele produse.



 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Marcel Ciolacu: Nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend

Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023