Aliaţii Ucrainei îi vor livra sute de rachete pentru apărarea aeriană

Aliaţii Ucrainei îi vor livra sute de rachete pentru apărarea aeriană / captura video
Aliaţii Ucrainei îi vor livra sute de rachete pentru apărarea aeriană / captura video
15 iunie 2023, 19:42

Aceste echipamente trebuie să permită să se ”răspundă nevoilor urgente (ale Ucrainei) în materie de apărare aeriană, în contextul în care Rusia îşi continuă atacurile sfidătoare cu rachete şi drone contra oraşelor ucrainene”, au scris Ministerele Apărării din cele patru ţări într-o declaraţie comună.

Kievul va primi ”sute de rachete de apărare aeriană cu rază scurtă şi medie şi sistemele asociate necesare pentru a proteja infrastructurile critice ale Ucrainei şi a asigura succesul operaţiunilor contraofensivei în lunile care vin”, au adăugat ministerele citate.

Acest anunţ a fost făcut în marja unei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare Ucrainei (UDCG), desfăşurată joi la Bruxelles, la care participă 50 de ţări ce furnizează sprijin militar Kievului.

Livrarea acestor echipamente ”a început deja şi ar trebui să se încheie în câteva săptămâni”, potrivit declaraţiei comune. Echipamentele se adaugă unei liste lungi de materiale şi arme livrate Ucrainei de aliaţii occidentali, de la debutul invaziei ruse în 24 februarie 2022.

La o săptămână după începerea contraofensivei sale, Ucraina a dat asigurări joi că a avansat pe front şi a recucerit ”peste 100 de km pătraţi” din teritoriul său, în timp ce Rusia afirmă că a respins atacurile Kievului.

Această contraofensivă este menită să alunge forţele ruse din zonele pe care acestea le-au ocupat în sudul şi estul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite