Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România se opune prelungirii mandatelor rectorilor şi membrilor senatelor din universităţi de la 4 la 5 ani

Studenti / Pixabay
Studenti / Pixabay
1 martie 2023, 15:25

„ANOSR se opune iniţiativei prelungirii mandatelor rectorilor şi membrilor senatelor universităţilor de la 4 la 5 ani şi respinge categoric propunerea ca mandatele duse la capăt sub imperiul Legii nr. 1/2011 să nu intre în calculul limitei maxime de 2 mandate. De-a lungul timpului, punctul de vedere al federaţiei a fost cât se poate de explicit în sensul revenirii la varianta iniţială a Legii nr. 1/2011 – maximum 2 mandate şi maximum 8 ani de mandat, indiferent de modalitatea de derulare a acestora. Textul din proiectul Legii Învăţământului Superior permite rectorilor aflaţi deja de 8 ani sau chiar de 12 ani în funcţie să mai exercite încă 10 ani această calitate, chestiune pe care federaţia o consideră contrară oricărui deziderat de democraţie, de evitare a concentrării prerogativelor de putere în mâinile unei singure persoane”, afirmă reprezentanţii ANOSR.

O parte dintre amendamentele propuse, potrivit acestora, au fost preluate în versiunea revizuită a proiectului legii învăţământului superior, dar consideră că „încă pot fi aduse multe îmbunătăţiri” acestui document, pentru a conduce „la reforma pe care studenţii şi-o doresc în educaţie şi la un învăţământ superior de calitate”.

Totodată, salută integrarea amendamentului formulat de federaţie privind acordarea unei reduceri de 90% din tariful întreg la transportul feroviar pentru studenţi şi reiterează solicitările privind acordarea ponderii de 25% studenţi în alegerea rectorilor instituţiilor de învăţământ superior, în consiliile de administraţie şi în comisiile de etică de la nivelul universităţilor.

De asemenea, reprezentanţii ANOSR propun introducerea în Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU) a unor prevederi care să reglementeze acordarea, prin mecanismul de finanţare a universităţilor, a unei subvenţii individuale pentru fiecare student. 

„ANOSR solicită integrarea în proiectul legii a propunerilor formulate de federaţie în iulie 2022 privind aplicarea unui sistem de co-management între personalul administrativ şi studenţi în ceea ce priveşte administrarea căminelor studenţeşti”, se menţionează în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite