Alianța Nord Atlantică aderă oficial la Coaliția internațională care luptă împotriva ISIS

25 mai 2017, 10:41

ORA 23.00 Jens Stoltenberg: „Cred că toţi aliaţii sunt conştienţi de importanţa împărţirii poverii financiare şi vă reamintesc că problema a fost discutată la summitul din 2014. Mai mulţi aliaţi au spus că am investit în apărare nu pentru a face pe placul SUA ci şi pentru că este în interesul  nostru”.

ORA 17.39 Declarații Donald Trump: „Sunt onorat să mă aflu aici în prezența unor aliați care promovează securitatea în lume. Această ceremonie trebuie să ne reamintească de oamenii uciși în septembrie 2001, aliații noștri au răspuns atunci foarte rapid. Atacul recent din Marea Britanie ne reamintește cât de profund este răul provocat de terorism. Noi toți trebuie să ne unim în lupta împotriva terorismului, împotriva acestor criminali. Oriunde există astfel de persoane în societatea noastră, trebuie să-i alungăm. E un mesaj pe care l-am lansat și în Arabia Saudită. Întâlnirile pe care le-am avut până acum ne-au demonstrat că există o speranță să combatem terorismul. Mii și mii de oameni ajung în țările noastre și răspândesc ideologii, noi trebuie să fim vigilenți. Aceste motive de îngrijorare sunt motive pentru care i-am spus și secretarului general al NATO că aliații trebuie să cotizeze. Nu este corect față de prioritățile Statelor Unite. SUA au cheltuit foarte mult. În ultimii ani au cheltuit mai mult decât toate celelalte state la un loc. Trebuie să recunoaștem că aceste finanțări sub așteptări, banii nu sunt suficienți pentru a dezvolta armatele, capacitățile NATO. Acest 2% din PIB pentru apărare este un prag minim. Cu acești bani în plus NATO ar putea fi mai puternică decât este acum și ar putea face față mai bine. N-am întrebat niciodată cât costă acest sediu NATO, dar este superb. Suntem în fața unui moment istoric. Trebuie să înfruntăm orice amenințare ca un grup unitar. Nu vom da niciodată înapoi în hotărârea noastră de a combate terorismul”.

(w380) Donadl TruLiderii europeni au așteptat cu mult interes această întâlnire cu Donald Trump, având în vedere declarațiile controversate ale acestuia la adresa Europei, dar și a Bruxellesului în sine, pe care l-a descris în campania electorală drept o gaură de șobolani.

În acest context Președinții Consiliului și Comisiei așteaptă clarificări ale relației cu Statele Unite, așteaptă mai exact să vadă ce dorește mai exact Donald Trump de la aceasta relație.

Joi după-amiază, președintele american participă alături de ceilalți șefi de state membre NATO la inaugurarea noului sediu al alianței, care va conține două memoriale: unul dedicat zidului Berlinului și celălalt atentatului de la World Trade Center din 11 septembrie 2001. Reuniunea NATO va constitui o turnură în existența Alianței care se va implica alături de coaliția internațională în lupta împotriva terorismului.

Țara noastră este reprezentată la reuniunea NATO de președintele Klaus Iohannis, care susține creșterea rolului NATO în combaterea terorismului. Președintele Iohannis va avea o întâlnire bilaterală cu omologul sau polonez, președintele Andrezji Duda.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă