Alexia, fata cu mâinile reatașate de chirurgi, după un groaznic accident rutier: De acum trebuie să văd ce va fi și să am o gândire pozitivă, ca să pot să trec peste toate cu bine

3 ianuarie 2023, 20:00

Alexia a primit cadouri de la prietenii ei și s-a bucurat împreună cu aceștia de focurile de artificii de Revelion. După euforia primelor zile petrecute acasă, Alexia se pregătește pentru un program susținut de recuperare. La început, importantă va fi mișcarea.

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică, Spitalul de Copii Iași: Programul de kinetoterapie în primele săptămâni va include mobilizarea tuturor articulațiilor, reluarea mersului, a posturii, a articulațiilor mari și petrecerea a cât mai mult timp în aer liber.

Va urma un program susținut de kinetoterapie, câte două ședințe zilnic, la interval de şase ore. Timp de opt luni, până la un an de zile, spun medicii. Cel mai probabil, Alexia va ajunge la București pentru tratament. Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Nicolae Robănescu este cel care preia astfel de cazuri dificile de copii din toată țara.

Liliana Pădure, doctor în medicină, Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii: Reuşita operatorie garantează şi reuşita recuperării. Oricum, noi lucrăm cu copiii până capătă abilităţile pe care le-au avut, în conformitate cu acţiunea fiecărui muşchi care a fost inervat de nervul respectiv care a fost resuturat, adică cusut acolo cap de cap.

Pentru Alexia vor fi importante voința și susținerea familiei, pentru ca recuperarea să fie cât mai rapidă. Iar fata de numai 15 ani a dovedit deja că are o forță extraordinară.

Dr. Sidonia Susanu, coordonatorul Secției de Chirurgie Plastică, Spitalul de Copii Iași: Și din punct de vedere al capacității de vindecare, ca resurse biologice, această fetiță depășește cu mult media normală.

Mama Alexiei, Vali Tudose: Speră că vindecarea va veni ușurel, dar va fi totală, noi îndrăznim să credem că procentul va fi de 100%. Ea a fost o explozie de pozitivism de la început. Ea a fost sprijin și pentru mine, câteodată ea mi-a fost mie mai mult sprijin, decât invers.

Alexia: Ce a trecut, na, a fost. De acum trebuie să văd ce va fi și trebuie să am o gândire pozitivă, ca să pot să trec peste toate cu bine.

Alexia va putea face gratuit ședințele de kinetoterapie. Astfel de tratamente pentru copii sunt gratuite, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite