Alexandru Rafila: Valorile în jurul a 30.000 de cazuri vor continua până sâmbătă, în weekend va fi o scădere, iar săptămâna viitoare, o nouă creștere spectaculoasă. Nu excludem să fie și 40.000 de cazuri

Ministrul Sănătății a făcut o trecere în revistă a situației nivelului pandemiei din țara noastră de la această oră, în debutul ședinței de guvern.

27 Ianuarie 2022, 15:25 (actualizat 27 Ianuarie 2022, 17:05) Știrile TVR |
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Trendul ascendent al infectărilor continuă, aceste valori în jurul a 30.000 de cazuri probabil vor continua până sâmbătă, după care va urma o scădere, în jurul cifrei de 15.000 - 18.000 de cazuri, estimăm noi, pentru weeekend, iar săptămâna viitoare va exista o nouă creștere spectaculoasă. Cifrele cu 4 în față nu sunt excluse pentru această perioadă. Ne interesează și viteza de creștere, acum creșterea e oarecum stabilizată, se vede o rată de creștere de 1,25 de câteva zile. Capacitatea de testare a crescut, încă nu a crescut datorită intrării în dispozitiv a medicilor de familie, de exemplu ieri medicii de familie au testat doar 7% din probele efectuate. Această evoluție ne așteptăm să mai dureze cel puțin două săptămâni, până cel puțin pe 10 februarie.

Rafila a enumerat măsurile pe care Ministerul Sănătății le are în vedere: În anumite județe, sistemul de sănătate dă semne de blocare, de exemplu în județul Cluj 68% dintre paturi sunt ocupate și dacă se ajunge la 75%, vom lua prima decizie de suspendare a activității în învățământ. La Terapie Intensivă ne găsim undeva sub 40% rata de ocupare a paturilor, dar sunt unele județe unde avem probleme și e posibil să începem transferul între județe.

- Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de antiviral Molnupiravir.

- În weekend vom extinde centrele de testare în toată țara, e vorba doar de pacienții simptomatici. Începând de săptămâna viitoare ele vor funcționa doar în weekend, în timpul săptămânii avem cele 4.000 de cabinete d emedici de familie care pot testa fără niciun fel de probleme.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI