Alexandru Rafila: Rata de pozitivare cu noul coronavirus între 28 martie şi 3 aprilie a fost de 8,5%

Rata de pozitivare cu noul coronavirus în intervalul 28 martie - 3 aprilie a fost de 8,5%, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, marţi, într-o conferinţă de presă.

05 Aprilie 2022, 15:01 (actualizat 05 Aprilie 2022, 15:50) Știrile TVR |
Alexandru Rafila

Potrivit acestuia, în prezent sunt ocupate aproximativ 20% dintre paturile de terapie intensivă alocate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

"Un trend descrescător în secţiile care tratează pacienţii COVID. (...) Un trend descrescător la ATI - 360 de persoane. Suntem cam la 20% din totalul paturilor ATI ocupate de pacienţi infectaţi. (...) Acest trend descrescător este practic confirmat de rata de reproducere, care este subunitară. (...) Rata de pozitivare în intervalul 28 martie - 3 aprilie - 8,5% (...), în scădere faţă de săptămâna anterioară", a spus Rafila.

El a afirmat că rata bazală de reproducere a fost în aceeaşi perioadă de 0,92.

"Lucrul acesta nu este caracteristic doar pentru România, ci se manifestă în toată regiunea europeană a OMS şi sunt în momentul de faţă doar câteva ţări în regiune care au o rată de reproducere de peste 1", a arătat ministrul Sănătăţii.

”De mâine vom demara campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai anunțat că de miercuri va începe campania de informare privind pastilele de iodură de potasiu.

"Începând de mâine, cu sprijinul Guvernului României, vom demara această campanie de informare. Aceste pastile nu vor fi distribuite decât când lumea va şti despre ce este vorba iar fiecare distribuire de pastile, indiferent de locaţia în care se va desfăşura, va fi însoţită şi de un flyer de informare pentru fiecare persoană sau fiecare familie care primeşte aceste comprimate de iodură de potasiu", a spus Rafila.

Potrivit acestuia, campania se va derula prin intermediul canalelor de comunicare mass-media.

"Avem deja primele imagini care vor fi distribuite în diversele canale de comunicare mass-media în ceea ce priveşte iodura de potasiu. (...) Sunt foarte scurte, uşor de înţeles. De ce trebuie să primim pastile cu iodură de potasiu? Precizare că aceasta este o măsură strict preventivă şi nu există pericol iminent. Accesul controlat la iodura de potasiu, nu un acces haotic în care toată lumea caută să îşi procure pe căi legale sau mai puţin legale acest produs, este normal, este o responsabilitate a autorităţilor şi a profesioniştilor din sănătate, pentru că nu putem să le decuplăm responsabilitatea profesională a medicilor de acest lucru. De ce facem lucrul acesta? Pentru a evita folosirea unor produse neconforme sau chiar nocive, care sunt procurate din surse neautorizate", a explicat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că pastilele nu se administrează după ce se primesc, ci în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică.

Ministrul Rafila a precizat că pastilele de iodură de potasiu se păstrează într-un loc sigur, la întuneric, la temperatură constantă şi nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. "Eventuala administrare se face de către părinţi copiilor, nu se autoadministrează de către copii", a arătat Rafila.

În ceea ce priveşte contraindicaţiile, acesta vor fi comunicate de către medicul de familie persoanelor aflate pe lista sa.

"Dacă se administrează în mod abuziv atunci când nu este nevoie sau într-o doză incorectă, există posibilitatea apariţiei unei afecţiuni la nivelul glandei tiroide, mă refer la hipo sau hipertiroidism", a mai arătat ministrul.

Va fi găsită o cale legală şi "corectă" prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp rezonabil.

"După ce vom încheia această campanie de informare, vom organiza şi lucrăm la organizarea din punct de vedere juridic şi nu numai şi din punct de vedere logistic al acestor comprimate care în momentul de faţă de găsesc la nivelul direcţiilor de sănătate publică şi vom găsi o cale care este legală şi corectă prin care atât medicii de familie, cât şi farmaciile, de exemplu, să poată să distribuie aceste pastile într-un anumit timp, nu nelimitat, într-un anumit interval de timp care să fie rezonabil populaţiei", a susţinut Alexandru Rafila.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 21°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 20°C 20°C
CONSTANTA 20°C 20°C
CRAIOVA 21°C 20°C
BRASOV 19°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI