Alexandru Rafila: Nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă. Reprezentant Sanitas: Nu renunțăm la proteste până nu avem ceva concret. Din 7 iunie începem greva japoneză

31 mai 2023, 12:26

Executivul a anunțat că s-a decis deblocarea a 14.000 de posturi în sistemul de sănătate, iar în viitoarea lege a salarizării vor fi eliminate inechitățile salariale și refăcute ierarhizările de personal, astfel încât rolul asistenților medicali să fie recunoscut și plătit corespunzător.

Alexandru Rafila: „Am avut discuții prelungite atât cu Federația Sanitas, cât și cu Solidaritatea Sanitară. Ne-am înțeles asupra majorității punctelor. Avem răspunsuri pozitive începând cu de la ocuparea posturilor în sistemul de sănătate, continuând cu semnarea contractului colectiv de muncă, continuând cu tichetele pentru vacanță care ar putea fi plătite din alte surse, inclusiv ne gândim să vedem cu putem să eliminăm anumite inechități în acordarea unor sporuri. Un lucru care s-a discutat ieri – eliminarea unor discrepanțe care există în actuala lege a salarizării, care va face ca, de exemplu, un asistent medical să aibă venituri care îl aduc foarte aproape de alte categorii care au responsabilități mult mai mici în actul medical. Nu cred că în Sănătate va fi vorba despre o grevă.”

Liderii Sanitas spun că vor continua cu formele de protest, întâi sub forma unei greve de avertisment,  grevă japoneză din 7 iunie, până când se va oficializa ceea ce s-a stabilit cu guvernul.

Am rezolvat câteva dintre probleme, aşa cum și-ar dori şi colegii noştri, dar o parte dintre ele necesită nişte calcule financiare, să nu intrăm într-o zonă în care Guvernul nu şi-ar permite să facă acest lucru. Ca atare ne vom vedea săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii cu hârtiile faţă-n faţă. Tot programul pe care l-am avut înainte l-am dat un pic peste cap şi începând din data de 7 vom începe cu grevă japoneză, în care vom purta banderole. Dacă actele vor fi scoase într-un timp cât mai scurt, ne oprim de la orice activitate, grevă sau alte mişcări sindicale. Ca atare mergem pe grevă de avertisment începând cu data de 7„, a declarat liderul Sanitas Leonard Bărăscu.

Viorel Hușanu, președintele Sanitas București, a declarat și el, pentru TVR INFO, că protestele vor continua până când promisiunile vor fi pus în practică: „Deocamdată, oferta guvernului este doar verbală. Ieri am avut întâlnire cu domnul premier Ciucă, ne-a spus exact c v-a spus și dvs domnul ministru și noi așteptăm. Așteptăm să se concretizeze prin acte normative, hotărâri de guvern, ordonanțe de urgență – ceea ce am stabilit ieri. Până atunci, noi vom continua protestele, iar începând cu 7 iunie vom face primul protest, adică o grevă japoneză, ca să dăm timp guvernului ca până pe 15 când am anunțat greva generală să concretizeze ceea ce am discutat ieri. […] Mă bucură optimismul domnului ministru, și al premierului Ciucă, dar repetăm: noi nu renunțăm la proteste până nu avem ceva concret. Vrem să se transpună în ordonanțe de urgență sau hotărâri de guvern ceea ce ne-a promis premierul ieri.”

 

 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical, în urma discuţiilor fiind agreate soluţii care vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare.

Potrivit guvernului, prin memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare.

„Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem. Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale”, se arată în comunicat.

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut o reacție după întâlnirea cu sindicaliștii din Sănătate. „Toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare. Posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate. Voucherele de vacanță vor fi acordate pentru toți angajații din sistem. Iar viitoarea lege a salarizării va rezolva toate inechitățile actuale.” – a scris liderul social-democrat pe contul său de Facebook.

Angajații din sistemul sanitar sunt cei care au stat în prima linie a luptei cu pandemia, în timp ce alții fumau și beau în Guvern. De aceea, respectul față de ei trebuie tradus și prin fapte concrete. Am convenit astăzi să le răspundem majorității solicitărilor”, a explicat Marcel Ciolacu, care a dat asigurări că dialogul va continua „cu soluțiile pe masa, în zilele viitoare și cu liderii sindicali din educație, transporturi și poliție.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite