Alexandru Rafila: Deja am intrat pe un trend descrescător în ce privește numărul de decese și durata acestui val. În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică

Ministrul Sănătății a spus că, din punctul lui de vedere, în circa trei săptămâni s-ar putea înregistra valori scăzute de infectări cu noul coronavirus. "Nu ne punem problema unui val şase al pandemiei în acest moment". Declarațiile lui Alexandru Rafila au fost transmise de TVR1, într-o Ediție Specială.

21 Februarie 2022, 13:31 (actualizat 21 Februarie 2022, 15:06) Știrile TVR |
Alexandru Rafila

"Cifrele arată un trend slab descrescător este al numărului de pacienți internați în secțiile de ATI, care este cantonat în jurul a 1.000 - 1.100 de persoane internate - un indicator important, pentru că discutăm să introducem un calendar al măsurilor de restricții în momentul în care numărul de cazuri spitalizate și mai ales cele spitalizate în seciile de Terapie Intensivă înregistrează o scădere semnificativă", a declarat, luni, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Tulpina Omicron devine cvasi-dominantă în România şi peste 95% din totalul secvenţierilor arată că îmbolnăvirile sunt cu această tulpină", a spus Rafila, la o conferinţă de presă.

În opinia sa, în circa trei săptămâni s-ar putea înregistra valori scăzute de infectări cu noul coronavirus.

"Cred că această evoluţie va încheia de fapt şi acest al cincilea val al pandemiei. Cred că în următoarele trei săptămâni putem să discutăm despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări şi sperăm să vedem acest trend cât mai rapid, poate mai repede decât trei săptămâni. (...) În ceea ce priveşte rata de reproducere, înregistrăm aceeaşi scădere. Ea este subunitară. În ultima săptămână am avut o rată de reproducere doar de 0,77, care se corelează cu scăderea numărului de cazuri. În trei săptămâni cred că vom ajunge la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică", a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni că, în acest moment, nu se pune problema unui val şase al pandemiei de coronavirus. "Erau 13 cazuri de variantă BA2. Nu ne punem problema unui val şase în acest moment. Este vorba despre imunitatea obţinută la nivel populaţional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare, fie prin amândouă. Studiile sunt destul de limitate. Cred că ar trebui să vedem mai multe studii şi să nu ne referim la un singur studiu care a fost citat de un coleg de la Timişoara", a spus Rafila într-o conferinţă de presă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI