Alexandru Pițurcă a fost reținut de DNA, în timp ce tatăl său, Victor Piţurcă, a fost eliberat din arest și pus sub control judiciar, în dosarul măștilor sanitare neconforme pentru Ministerul Apărării. Fostul selectioner al naționalei de fotbal a României susține că nu este implicat în afacerea anchetată de procurorii anticorupție. Alexandru Piţurcă deţine una dintre firmele implicate în scandalul de corupţie. În acest caz a fost reținut inițial și directorul general al ROMARM, Gabriel Țuțu, care astăzi a fost eliberat, dar mâine va fi dus la tribunal, pentru o cerere de arestare preventivă.
Victor Pițurcă: Cine se consideră vinovat? O să aflați în curând despre ce e vorba. Eu nu am nicio treabă cu această afacere.
Victor Pițurcă a făcut aceste declarații azi dimineață la Arestul Central, la scurt timp după ce i-a expirat mandatul de reținere și a fost pus sub control judiciar. Câteva ore mai târziu, fostul selecționer a fost rechemat la DNA, pentru noi audieri.
Victor Pițurcă: Nu pot vorbi!
Prin controlul judiciar impus, Victor Pițurcă are interdicția de a comunica date din dosar. Așa că, la ieșirea de la audieri, a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prin semne.
Avocatul lui Victor Pițurcă respinge toate acuzațiile.
Iancu Toader, avocatul lui Victor Pițurcă: Domnul Pițurcă nu a făcut niciun act de comerț, nicio afacere, nu a avut nicio treabă cu aceste măști. Iar despre utilaje, nu există așa ceva.
Alexandru Pițurcă, fiul fostului fotbalist, adus cu mandat la ora 8 la DNA, a fost reținut după 7 ore de audieri. Potrivit surselor, ar fi fost încătușat chiar în fața tatălui său. Tânărul Pițurcă deține una dintre firmele anchetate și e acuzat, ca și tatăl său, de cumpărare de influență. Procurorii cer acum Tribunalului București arestarea lui Pițurcă junior, dar și a șefului ROMARM, Gabriel Țuțu.
Una dintre acuzațiile pe care procurorii DNA i le aduc lui Gabriel Țuțu este legată de prejudiecierea companiei pe care o conduce, ROMARM. Ar fi vorba de achiziția a 7 utilaje pentru fabricarea de măști medicinale, numai că ele nu ar fi conforme cu standardele în vigoare, susțin procurorii DNA.
Procurorii DNA susțin că Gabriel Țuțu ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență. Potrivit CV-ului, Gabriel Țuțu și-a început cariera la Poliția Galați, iar apoi a fost responsabil cu paza și securitatea Combinatului Siderurgic Arcelor Mittal. Mai târziu a devenit ofițer SRI în domeniul securității cibernetice. A lucrat și pentru mai multe instituții de stat, dar și pentru Loteria Română. Din 2019 a devenit directorul general ROMARM. A condus așadar compania exact în perioada pandemiei, fiind numit de ministrul Economiei de atunci, Virgil Popescu. Următorul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, acuză că Gabriel Țuțu ar fi avut o susținere politică foarte puternică.
Claudiu NĂSUI, fost ministru al Economiei: Domnul Virgil Popescu este cel care l-a pus în funcție acolo și i-a dat unul dintre cele mai solide contracte pe care le-am văzut eu la companiile de stat. În interiorul ROMARM erau mai multe afaceri de-ale domnului Țuțu pe care le-am investigat.
Potrivit procurorilor DNA, societatea ROMARM ar fi fost prejudiciată cu peste 8,6 milioane de lei în urma faptelor de care sunt acuzați cei trei afaceriști.
---------------------------------------------------------------------------------------------
ACTUALIZARE Alexandru Pițurcă a fost reținut pentru cumpărare de influență, transmite DNA, într-un comunicat. Procurorii au propus arestarea preventivă în cazul directorului ROMARM, Gabriel Țuțu, potrivit aceleași surse.
"Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel (descrise în comunicatul anterior) în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat. De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens. Așa cum am precizat și anterior, în contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență", potrivit DNA.
ACTUALIZARE Alexandru Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore și acuzația ar fi legată de cumpărarea de influență, a transmis Marius Popescu, pentru Info Plus. Alexandru Pițurcă a venit la DNA în jurul orei 8.00, iar audierile s-au încheiat în jurul orei 15.00. El va fi dus la arestul central. Potrivit unor surse judiciare, directorul ROMARM, Gabriel Țuțu, ar urma să fie mâine prezentat instanței, pentru arestare preventivă.
ACTUALIZARE Directorul ROMARM, Gabriel Țuțu, a ieșit de la DNA, i-a expirat ordonanța de reținere, a transmis Marius Popescu, pentru Telejurnalul de ora 14.00. În schimb s-a întors Victor Pițurcă, după ce ieșise din arestul central, pentru că îi expirase și lui ordonanța de reținere. Iată că va avea loc o nouă audiere. În clădirea DNA se află și fiul lui Pițurcă, Alexandru, care este pus sub acuzare, susțin surse judiciare și este audiat de procurori. Aceștia din urmă susțin că în acest caz este vorba de achiziții ilegale de echipamente, utilaje și măști de protecție, iar măștile ar fi neconforme cu standardele. Directorul Romarm Gabriel Țuțu ar fi pretins și o anumită sumă de bani pentru a facilita vânzarea în mod direct, fără licitație, către MApN, de măști medicinale și în schimbul acestei promsiuni ar fi pretins suma de 50.000 de lei. Procurorii DNA mai spun că Gabriel Țuțu ar fi achiziționat șapte utilaje de fabricare a măștilor, numai că aceste utilaje nu erau conforme
ACTUALIZARE Fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă a părăsit, marţi, Arestul Central al Poliţiei Capitalei după ce i-a expirat ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore emisă de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influenţă.
"Eu nu am nicio treabă cu această afacere", a declarat Victor Piţurcă la ieşirea din arest.
________________________________________
În cele 60 de zile de control judiciar, Victor Pițurcă nu are voie să ia legătura cu martorii sau suspecții din dosar, inclusiv cu fiul său, nu are voie să părăsească țara și nici să facă publice date din dosar.
DNA anunţa, luni, într-un comunicat că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu ziua de luni, a lui Gabriel Ţuţu, director general al Companiei Naţionale Romarm SA, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influenţă în formă continuată şi fals intelectual.
De asemenea, s-a dispus urmărirea penală şi reţinerea unei persoane pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
Surse judiciare au precizat, că persoana vizată în dosar ar fi fostul selecţioner al echipei naţionale de fotbal Victor Piţurcă.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţă că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
Proprietarul firmei Pav Green Energy care a intermediat transportul de materiale sanitare din China până în România este fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru.
"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.
Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
"În schimbul acestor 'servicii' suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.
DNA informează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.