Alexandru Muraru: Am sesizat CNCD și am solicitat sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei

Deputatul Alexandru Muraru a anunțat că a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la discursul rasist susținut președintele FIDESZ și premier al Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, în România, la 23 iulie 2022. Potrivit deputatului, care este și reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Viktor Orban "instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX."

11 August 2022, 17:56 (actualizat 11 August 2022, 18:21) Știrile TVR |
Viktor Orban la Băile Tușnad

"În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, am transmis către CNCD o sesizare privind constatarea şi sancţionarea contravenției prevăzută de art. 15 din OG 137/2000 săvârşită la dată de 23.06.2022, de către dl. Viktor Orban, președinte al partidului FIDESZ, aflat la Băile Tușnad în cadrul unui eveniment privat, în afara activității sale de prim-ministru al Ungariei, într-o vizită care nu a fost inclusă într-un program oficial al Ministerului Afacerilor Externe din România." - anunță deputatul, într-un comunicat.

Aflat la Băile Tușnad, în România, premierul Ungariei, Viktor Orban, a făcut declarații care au stârnit controverse, cu privire la “rasă”, “națiune” sau “etnie”, inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului XXI care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale în secolul trecut.

Alexandru  Muraru: "O declarație din discursului d-lui Viktor Orban care în mod clar exprimă o formă de discriminare pe bază de rasă, naţionalitate, etnie și care are ca scop sau efect restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ori a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice, este următoarea: ”De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă.

În baza acestei idei, Orbán a adăugat că țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”. Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX.

Imunitatea diplomatică a d-lui Viktor Orban nu se referă la declarații, ci la fapte care sunt circumscrise codului penal, iar imunitatea diplomatică se activează în cazul unei acțiuni oficiale, nu a unei vizite private, cum a fost cea de la Băile Tușnad.

Declarațiile care fac apel la ”puritate rasială” sunt inaccpetabile într-o Românie europeană și tolerantă.

Acest discurs al premierului Viktor Orban este desprins din ideologiile rasiale care au făcut milioane de victime în secolul XX. Aceste derapaje sunt inacceptabile într-o Românie și Europă a secolului al XXI-lea care au trecut prin tragediile ideologiilor rasiale.

CNCD nu este o instanţă de judecată, deciziile sale sunt supuse controlului de contencios administrativ. Cerem că plângerea noastră să fie decizia de membrii CNCD, în plenul CNCD.

Mai mult, Prezidiul Academiei Maghiare de Științe i-a dat o replică premierului Viktor Orban, în urma discursului acestuia despre rase. Academia Maghiară, în declarația adoptată în 4 august a.c., a notat că:

”Oamenii care trăiesc în prezent aparțin unei singure specii (Homo sapiens), ai cărei membri diferă între ei prin culoarea pielii, tipul de corp, trăsăturile faciale etc. Niciuna dintre diferitele rase umane, care au evoluat de-a lungul timpului, nu este mai înaltă sau mai joasă decât cealaltă, iar amestecul lor este la fel de vechi ca istoria omenirii.

Orice restricție sau stigmatizare a acestui proces este incompatibilă cu cultura umană universală, cu umanismul, cu creștinismul și cu drepturile omului. O cultură poate fi creată de diferite grupuri de oameni, care, de obicei, diferă nu prin rasă, ci prin geografie, istorie, limbă sau identitate națională”, se arată în rezoluția Academiei Maghiare de Științe.

Am solicitat sancționarea lui Viktor Orban pentru declarațiile cu caracter rasist şi xenofob care au atentat la demnitatea persoanei producând un prejudiciu prin discriminare conform legislației în vigoare.

România și-a asumat obligații internaționale și UE de a combate rasismul. Amintesc de acțiunea comună din 15 iulie 1996 adoptată pe baza Tratatului privind Uniunea Europeană cu privire la acțiunea pentru combaterea rasismului și a xenofobiei, prin care statele membre UE se angajeaza sa incrimineze si sa pedepseasca rasismul."

CONTEXT

La 23 iulie, premierul Ungariei, Viktor Orban, a participat la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, unde a făcut  mai multe declarații care ulterior au stârnit dezaprobări în mai multe medii:

"Nu vor fi negocieri de pace între Ucraina şi Rusia, cei care aşteaptă această idee aşteaptă degeaba. (...) Din acest motiv, acest război va putea fi încheiat doar cu negocieri americano-ruse".

Și "Fenomenul migraţionist a împărţit în două Europa. Pur şi simplu, Occidentul s-a destrămat, s-a împărţit în două. Într-o parte avem ţări, naţiuni, unde avem europeni şi non-europeni, care trăiesc laolaltă. Acele state nu mai sunt naţiuni, acolo sunt nişte conglomerate de popoare. Nu mai putem vorbi, zic eu, de Occident, este vorba despre o structură post-occidentală şi, conform regulilor matematicii, o să se întâmple acea mare schimbare demografică. În acea parte a continentului nostru (...), procentajul populaţiei non-europene va creşte peste 50%".

 

VEZI ȘI: Alexandru Muraru: Viktor Orban instigă de fapt la un experiment social de factură eugenică, experiment care a stat la baza excluderilor, a persecuției și a crimelor secolului XX. Voi sesiza CNCD

Tanczos Barna, încolțit de ziariști pe subiectul poziției UDMR față de declarațiile lui Viktor Orban: Nu exprimăm un alt punct de vedere. Toate finanțările care vin de la Budapesta sunt legale

Comitetul Internaţional Auschwitz s-a declarat ''îngrozit'' de afirmaţiile premierului ungar Viktor Orban

Președintele Klaus Iohannis a criticat dur discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad și a cerut UDMR să dea clarificări publice: ”Este nevoie de clarificări publice din partea UDMR, fiindcă la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR"

Declaraţiile lui Viktor Orban tulbură apele şi în coaliţia guvernamentală.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI