Alexandru Mărmureanu: Cutremurele nu pot fi anticipate de nimeni. Un seism de magnitudine 7 este de 30 de ori mai puternic decât unul de magnitudine 6

România a fost zguduită în noaptea de sâmbătă spre duminică de un cutremur de 5,8 grade, cel mai mare seism din ultimii 14 ani. Nu au fost semnalate pagube sau victime. Jurnalistul TVR, Dorin Chioțea, a discutat cu fizicianul Alexandru Mărmureanu, șef laborator Reţea Seismică Naţională, INFP.

29 Octombrie 2018, 10:38 (actualizat 29 Octombrie 2018, 11:24) Știrile TVR |
Monitorizarea cutremurelor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Magnitudinea unui cutremur descrie energia eliberată pe o scară logaritmică. Astfel un cutremur de magnitudine 7 este de 30 de ori mai puternic decât unul cu magnitudine 6, a explicat fizicianul Alexandru Mărmureanu.

Cea mai activă zonă din punct de vedere seismic din România este zona Vrancea. Aici este instalat sistemul Rapid Earthquake Early System (REWS), primul sistem operaţional de alertare seismică din Europa, al treilea din lume după cele din Japonia şi Mexic şi primul de detectare a cutremurelor de adâncime intermediară la nivel mondial.

Fizicianul a spus însă că sistemul de alertare cutremure nu anticipează seismele. El detectează cutremurele după ce au avut loc și transmite alerta mai departe. În cazul Bucureștiului timpul de alertare este de 25 de secunde, după ce a avut loc. Cutremurul este detectat de rețeaua de senzori din Vrancea și datorită faptului că undele se propagă mai încet decât viteza luminii este posibil acest timp de alertare. Timpul de alertare crește pe măsură ce ne depărtăm de Vrancea. În Sofia vom avea un timp de alertare mai mare decât la București.

Cutremurele nu pot fi anticipate de nimeni, nimeni nu a reușit să o facă în mod reproductibil, a subliniat Alexandru Mărmureanu

Fizicianul a explicat și cum sunt plăcile tectonice și cum se produc cutremurele. Cel mai simplu mod de a înțelege, spune Mărmureanu, este prin comparația cu o portocală pe care o decojești, după care reasamblezi coaja la loc și îți imaginezi că fiecare dintre bucățelele de coajă reprezintă o placă, iar aceste coji, mici plăci au o mișcare, prin apăsarea unei pe cealaltă se produc rupturi.

În Vrancea se întâlnesc trei plăci. Este o zonă care poate produce cutremure extrem de puternice. In 1840 a avut loc un cutremur de aproape magnitudine 7,8 care a fost resimțit la Moscova.

Magnitudinea unui cutremur descrie energia eliberată în cazul unui cutremur. Energia eliberată este pe o scară logaritmică,  cu cât crește magnitudinea, cu atât energia este mult mai mare, a arătat fizicianul. Astfel un cutremur de magnitudine 7 este de 30 de ori mai puternic decât unul cu magnitudine 6.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 4°C 5°C
CLUJ 2°C 4°C
CONSTANTA 4°C 5°C
CRAIOVA 7°C 8°C
BRASOV 0°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI